Feszült a kapcsolat az EU és a NATO országa, Magyarország és az USA között: Washington bírálja a jobboldali populista miniszterelnök, Orbán Viktor olykor oroszbarát és ukránellenes politikáját.

  • Svédország NATO-csatlakozásának blokkolása,
  • valamint a médiaszabadság korlátozása,
  • az igazságszolgáltatás függetlensége
  • és a szexuális kisebbségek jogainak csorbítása

szintén szálka az amerikai kormányzat szemében – idézte a Tagesschau, az ARD német regionális közmédiumokat tömörítő társaság híradója. 

Mint közölték, kedden az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége bejelentette, hogy

az amerikai hatóságok azonnali hatállyal megszigorították a magyar állampolgárok vízum nélküli belépését az országba,

mivel aggódnak az engedélyek bőkezű kiosztása miatt. A hivatalos indoklás szerint hazánk nem igazolta megfelelően annak a csaknem egymillió külföldinek a személyazonosságát, akik 2011 és 2020 között kaptak elektronikus beutazási engedélyt (ESTA). 

A Tagesschau rámutat, hogy amerikai kormányzati források szerint a korlátozások az Egyesült Államok évek óta tartó sikertelen erőfeszítéseinek eredménye, hogy együttműködjenek a magyar hatóságokkal a biztonsági aggályok megoldása érdekében. Idézik a magyar Belügyminisztérium álláspontját is, miszerint

Joe Biden elnök kormánya bosszút áll a magyarokon,

mivel nem voltak hajlandók megadni a kettős állampolgársággal rendelkező, külföldön élő magyarok személyes adatait, a biztonságuk védelme érdekében. 

Összefoglalójuk szerint a magyar kormány 2011 óta kínál egyszerűsített honosítási eljárást a magukat magyar származásúaknak valló személyeknek, különösen a környező országokban. Ez a kritikusok szerint lehetővé teszi, hogy olyan magyar származásúak szavazzanak a magyarországi választásokon, akik nem itt élnek, és nem itt fizetnek adót, de előnyben részesíthetik a Fideszt, mint kormányzópártot. 

Az ORF osztrák állami közszolgálati televízió is foglalkozott a hírrel, amelynek kapcsán ugyancsak azt taglalta, hogy Magyarország viszonya hónapok óta feszült az USA-val és a nyugati országokkal. Felidézik: az Egyesült Államok tavasszal szankciókat vezetett be Magyarország legnagyobb bankjával, az OTP-vel szemben az oroszországi kapcsolatai miatt, azóta Orbán – legalábbis átmenetileg – blokkolt minden lépést az Oroszország elleni szankciók irányába. 

Összességében elmondható, hogy az USA és számos uniós ország nincs jóban a jobboldali populistákkal a korlátozásokkal kapcsolatos tárgyalási stílus miatt, amelyet gyakran zsarolásként értelmeznek. A Nyugat azzal vádolja a magyar miniszterelnököt, hogy aláássa a demokratikus normákat Magyarországon – számolt be az ORF.

 (Thurzó Katalin)

Rétvári Bence szerint megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata

„Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól. Ennek ellenére az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli” – reagált Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Matthew Miller nyilatkozatára a tárca közleménye szerint. Szerinte nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt.Matthew Miller külügyi szóvivő korábban kijelentette, hogy egyedül a vízumprogramnak való megfelelés volt a döntés szempontja. Az indokról szólva azt mondta, hogy az amerikai kormány tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, mert 2020, azaz a biometrikus útlevél magyarországi bevezetése előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő.Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon – jelentette ki Rétvári Bence. (via MTI)