A kormány a lakhatási válság tetőzésekor döntött úgy, hogy emberek százezreit megfosztja a lehetőségtől, hogy egyszer saját otthonuk legyen. A parlament tegnap egyeztetés nélkül, a kormánytól kínos ügyekben megszokott rohamtempóban fogadta el a törvényt, amely állampolgárok megtakarításai alól húzza ki a talajt - írja közleményében a Momentum párt.

A Momentum szerint nem lehet egyik napról a másikra megszüntetni egy ilyen támogatási formát, ellehetetleníteni egy komplett iparágakat. A párt ezért népszavazást kezdeményez arról, hogy megmaradjon a lakástakarékok támogatási formája.

A Momentum a következő népszavazási kérdést nyújtotta be ma délután a Nemzeti Választási Bizottságnál:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a lakástakarék-pénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény szerinti lakás-előtakarékosság állami támogatását az Országgyűlés terjessze ki a megkötésre kerülő lakás-előtakarékossági szerződésekre is?

Az Alkotmánybíróság korábbi megállapításai alapján jövőbeli költségvetési törvényjavaslatra hivatkozva nem tagadható meg a népszavazás. Ha a Nemzeti Választási Bizottság elutasítja a lakástakarék-pénztárakkal kapcsolatos kezdeményezést, akkor figyelmen kívül hagyja az Alkotmánybíróság kötelező érvényű megállapításait, és önkényesen ellentmond neki, és szakmai alapról tisztán politikai alapra helyezi a kérdés megítélését - írta közleményében a Momentum.

A párt álláspontja szerint a lakástakarék-pénztárak állami támogatásával kapcsolatos kérdés olyan fontos nemzeti ügy és olyan sok magyar családot érint, hogy hagyni kell, hogy a népakarat érvényesülhessen vele kapcsolatban.

A kép forrása: Shutterstock.