Kiterjesztik a csokot lakásfelújításra is

A kormány szerint a lakhatási célokat nem támogatta eléggé a keddig hatályos államilag támogatott ltp-rendszer, az csak a cégeknek hozott profitot. A költségvetés viszont nem nyer a 70 milliárd forintos spóroláson: a csokra kell a pénz - derült ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfón elmondott magyarázatából. Emellett jön a Magyar falu program csokos kibővítése.
Szabó Dániel, 2018. október 17. szerda, 13:13
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A kormány alig két nap alatt megszüntette a lakás-takarékpénztárak állami támogatását, amely 1997 óta működött. Bánki Erik fideszes képviselő, a parlament gazdasági bizottságának vezetője hétfőn nyújtotta be törvénymódosítási javaslatát, azt külön rangsorolva napirendre vették, kedden pedig megszavazta az Országgyűlés a rendszer eltörlését, míg Áder János köztársasági elnök alá is írta azt még aznap este. Az ltp-k így megmaradnak, de a havi 20 ezer forintos befizetésre járó maximum 30 százalékos, legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatást a kihirdetés után szerződő ügyfelek már nem kapják meg.

A törvénymódosítást azzal indokolta Bánki Erik, hogy "nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak." Azt is állította, hogy idén több mint 70 milliárd forint körüli támogatást adtak a lakástakarékokra, miközben 2010 óta a négy lakás-takarékpénztári szolgáltató közel 60 milliárd forint extraprofitot realizált. A kormány célját abban fogalmazta meg, hogy más lakhatási konstrukciókhoz tereljék az embereket: a gyerekvállalásra járó családi otthonteremtési kedvezményt (csok), valamint a Rogán Antal miniszter által megálmodott lakáslottót (nemzeti otthonteremtési közösség, nok) említette. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a támogatáson elért spórolást más takarékoskodási konstrukciókhoz irányítanak, kiemelte közöttük a nyugdíjbiztosításokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "a lakáskassza sokkal inkább volt kassza, mint lakás". Szerinte a csokból jóval több ház épült, mint amennyi az ltp-kben félretett pénzből. Gulyás közölte, hogy még az idén kiszélesítik a csok keretrendszerét, vagyis a költségvetésnek ebből nem lesz haszna, mert a pénzt elköltik. A változtatások része, hogy kibővítik a vásárolható ingatlanok körét, valamint kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy lakásfelújításra is elérhetővé teszik a gyerekes és házas családoknak járó kedvezményt.

A másik érv a rendszer megszüntetése mellett: az ltp-k 70 milliárd forint állami támogatást kaptak, amit ha elveszünk a rendszerből, akkor a szolgáltatók szerinte veszteséges hozamokat tudtak csak felmutatni.

Azt, hogy ilyen hirtelen döntött a kormány az ltp-k megszüntetése mellett, a miniszter azzal indokolta, hogy visszamenőlegesen nem alkothattak volna törvényt, viszont el akarták kerülni, hogy az utolsó pillanatban tömegek szerződjenek le a rendszerre.

A falvaknak kedveznének

A Magyar falu program továbbra is az 5000 fő alatti településekre vonatkozik, főként azokra a területekre koncentrálnak majd, ahol a magyar viszonyokhoz képest is nagyobb mértékben csökkent a lakosság. Ez egy megközelítőleg 2800-as faluszámot jelent, és a magyar lakosság egyharmadát érinti.

A programnak négy eleme lesz: az első a lakhatás, amire majd 30 milliárd forintot szánnak. Ezt a csok-program bővítésével együtt jelentik be. A második cél a tájegységi örökség megőrzése, ennek lényege, hogy a környékre jellemző építési stílusokat segítsék. Ilyen otthont kapnak majd a háziorvosok szolgálati lakásoknak. A harmadik pillér a közszolgáltatások fejlesztése, erre mintegy 58 milliárd forintot szánnak, ami óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítését, egészségügyi eszközök beszerzését jelenti. Szeretnének emellett még A-típusú sportparkokat létrehozni és segítenék a temetők fenntartását pályázati forrásokkal. A negyedik pedig a falusi útalap létrehozása: az e-matrica bevételeket majd ideutálják, így mintegy 40 milliárd forintos keretük lesz, amelyet pályázhatnak az önkormányzatok a legalacsonyabb szintű úthálózat fejlesztésére. A helyi identitás megerősítése érdekében közösségi terek építését is pénzelnék, 12 milliárd forintot szánnak erre.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Northop, 2018.10.17 14:45

ennél nagyobb kamu dumát csak a fieSStől lehetett hallani a nyugdíj elcsaklizásakori.. Ja, hogy a Gulyás gyerek, és a félhülye szócső Bánki hazudozok összevissza? Akkor bocs, értem a hazugságfolyamot.
Apropó Kiflicsücsök asszonyság, és Orbáncos úr, mi van a nyugdíj számlák bevezetésével? 2012 óta működnie kéne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.10.17 13:42

Az e-matrica bevételeit miért nem az elejétől fogva irányították oda?
És azt miben befolyásolta az LTP???

Mennyiben lesz több munka vidéken, ha odaragasztanak néhány gyerekes családot?

Vidéken ettől még nem fognak új lakások épülni!
Maga a ház felépülése vidéken is majdnem ugyanannyiba kerül... csak eladni nem lehet majd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html