A biztonság északra vonzza az ingatlanbefektetőket

Svédország 2012-ben is a leglikvidebb, legtöbb befektetőt vonzó ingatlanpiac volt 9 százalékos likviditási mutatójával. Norvégia az Egyesült Királyság és Lengyelország követték a sorban, Magyarország csak a ranglista végén áll - derül ki a DTZ legújabb kutatásából.
NAPI, 2013. március 12. kedd, 12:38
Fotó: Napi.hu

Noha Franciaország rendelkezik Európa második legmagasabb befektetési állományával, a lista 10. helyezését érte csak el 2012-ben. Az elemzők szerint meglepő lehet, hogy Svédország áll az élen, hiszen 106 milliárd euróval csupán a nyolcadik befektetési piac Európában, az Egyesült Királyság értékének egy hatoda. A gazdasági válság kialakulása óta jelentősen erősödött a befektetési aktivitás, 2012-ben közel 10 milliárd euró értékben vettek ingatlant. Az északi országok relatív biztonságos piacnak számítanak, mivel a bankszektor elkerülte a válság előtti kilengéseket, ami egy gyorsabb javulást eredményezett. Ezeknek fényében nem meglepő, hogy az északi országokból kettő áll a likvid piacok élén.

Akik megelőztek

A gazdasági és ingatlanpiaci bizonytalanságok ellenére a CEE régióban, Lengyelországban folyamatosan magas a befektetési aktivitás, ezáltal relatív kis befektetési ingatlanállománya mellett negyedik a listán. Csehország a tizenkettedik helyen zárt, míg hazánk alacsony befektetési volumenével a huszonnegyedik helyen áll. Az utóbbi 10 évben a helyi befektetők dominálták a vevői oldalt, de emellett minden egyes évben nagyobb értékben adtak el, mint vásároltak.

A tengerentúli (Európán kívüli) befektetési volument vizsgálva az Egyesült Királyság volt a legnépszerűbb ahol az ingatlanbefektetési állomány 2,4 százalékának megfelelő értékben vettek ingatlant ilyen típusú befektetők 2012-ben. Ezen ügyletek kétharmada, közel 10 milliárd euró, London központi elhelyezkedésű ingatlanjaihoz kötődtek, és a teljes tengerentúli befektetési volumen 37 százalékáért feleltek.

A tengerentúli befektetési likviditásban Lengyelország 1,6 százalékkal  végzett a második helyen, ezt követte Ukrajna 1,5 százalékkal, és Svédország 1,2 százalékkal. Az elmúlt 10 év legnépszerűbb befektetési célpontja az Európán kívülről érkező befektetők körében az Egyesült Királyság (hétszer szerepelt a lista élén). Németország és Lengyelország ötször szerepeltek a top háromban, míg Svédország négyszer. Franciaország a második legnagyobb befektetési állománnyal rendelkező piac, csupán egyszer került be a top hármasok közé. Norvégiában, Európa második leglikvidebb piacán 2012-ben egy nemzetközi befektetés se történt, a befektetési volument hazai és az északi régión belüli befektetések tették ki.

Nem a méret a lényeg

A kutatásból kiderül, nem csak a méret számít amikor likviditásról van szó. Számos kisebb piac rendelkezik magas likviditással, ezért nemzetközi szinten is befektetési célpontok lehetnek. Svédország és Lengyelország is jól teljesít ami nagyobb volumenű nemzetközi tőkebevonást eredményezhet.

Lindwurm György, befektetési tanácsadó szerint Magyarország is a kisebb befektetési ingatlanállománnyal rendelkező országok között foglalja el a helyét. Az alacsony befektetési volument teljes egészében nemzetközi befektetők hozták tető alá, akik az országhoz kapcsolódó magasabb kockázatnak megfelelő árazású, de minőségi ingatlanokat kerestek és találtak a piacon. Emellett természetesen számos kisebb, hazai befektetési adás-vételre is sor került.

HOZZÁSZÓLÁSOK