A csokkal együtt sincs elég pénz az új építésű lakásokra

Van igény az új építésű lakásokra, bár sokan a használt lakások irányába fordultak, miután egy év alatt látványosan nőttek a lakásárak - közölte az Otthontérkép vezető elemzője. Mester Nándor szerint továbbra is a lokáció a legfontosabb kritérium az ingatlanvásárlásnál, de még egy kerületen belül is milliós eltérések lehetnek a lakásárakban.
Inforádió, 2017. január 26. csütörtök, 18:25
Fotó: Napi.hu

Olyan mértékű volt a drágulás az elmúlt egy évben az új építésű lakásoknál, hogy ezt nagyon sok helyen nem tudták követni -  közölte az Otthontérkép vezető elemzője. "Megfigyeltük a saját felméréseinkben is, hogy a keresők jelentős része elfordult az új építésű lakásoktól a használtak felé, mert egyszerűen csak azt tudja megfizetni" - részletezte Mester Nándor az InfoRadióban.

Hiába voltak a különböző kormányzati ösztönző intézkedések - ilyen a csok kiterjesztése és a kereskedelmi banki hitelek megindulása - kevesek voltak ahhoz, hogy ellensúlyozzák a drágulást - indokolta a jelenséget a szakember, aki úgy látja, van egyfajta belső mobilitás a lakáspiacon, ami azonban most megtorpant.

A kínálati oldal pedig erősödik: a fejlesztők egyre több beruházást jelentenek be, több ezer új lakás átadása várható idén - tette hozzá Mester Nándor.

Azok körében, akik mégis új építésű lakás vásárlását tervezik, a legfontosabb szempont a lokáció egy ingatlannál. Emellett a lakás mérete is nagyon fontos, a harmadik legfontosabb szempont pedig az, hogy milyen finanszírozási háttere van a lakást keresőnek. Csak ezután jönnek olyan picit minőségibb tényezők, mint az, hogy milyen típusú a lakás - például tégla vagy lakóparki lakás - tette hozzá Mester Nándor.

Vannak nagyon népszerű kerületek, ám a kevésbé ismert kerületekben megfizethetőbbek ezek az új építésű lakások. A harmadik kerület külső részein, a kilencedik kerületben, és a nyolcadik kerület külső körzeteiben több százezer vagy néhány millió forinttal is olcsóbban lehet lakáshoz jutni - mondta az Otthontérkép elemzője az InfoRádióban.

HOZZÁSZÓLÁSOK