A lakáspiacot is utolérte a járvány

A koronavírus-járvány miatti lakáspiaci visszaesés leginkább a fővárosban érezhető, vidéken egyelőre élénk a piac - állítja friss összefoglalójában az Otthon Centrum (OC).
Szepesi Anita, 2020. március 23. hétfő, 16:36
Fotó: Getty Images

A koronavírus épp egy lassuló időszakot követő konszolidációs periódusban érte el az ingatlanpiacot, amelynek hatásai egyértelműen attól függnek, hogy a különböző országok milyen gyors és hatékony választ adnak a járvány kezelésére. Az egyelőre hatóságilag csak javasolt és nem kötelezően előírt házi karantén és otthonmaradások miatt az ingatlanvásárlási hajlandósággal együtt a megtekintések száma is csökkent a korábbi időszakhoz képest. A sürgős eladások azonban az OC tapasztalatai szerint gyorsan lezajlanak.

A koronavírus hatása leginkább Budapesten érzékelhető, jóval kevesebb az érdeklődő, vidéken még nem jellemző a járvány okozta pánik, továbbra is élénk a piac. A helyzet azonban a legfrissebb hírekhez és kormányzati intézkedésekhez igazodva gyorsan változik.

Az elmúlt hetek a szokásos márciusi, téli álomból ébredező piacot mutatták. Ezzel szemben a múlt héten az érdeklődések száma már a harmadára esett vissza. Az új érdeklődő hívások területtől függően a megszokott 30-40 százalékát érték el, és a megbízások oldalán is nagyjából 30 százalékos a visszaesés - értékelte az OC legfrissebb adatait Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető.

A folyamatban lévő ügyletek résztvevői mielőbbi lezárási törekednek, ezért nincs kivárás, így a tranzakciók száma sem csökkent - árnyalta az adatokat Kosztolánczy György vezérigazgató. Miután azonban járvány hazai kitörése óta mindössze két hét telt el, pontosan nem látni, legfeljebb modellezni lehet, hogy mit hoz a jövő. A közelmúlt történéseiből azt lehet leszűrni, hogy a piacra hatással van a járvány. Az elmúlt hetekben még semmilyen változás nem volt tapasztalható, minden úgy működött, ahogy a korábbi időszakban. A múlt héten viszont már 60 százalékkal csökkent az ingatlanmutatások száma. A vételi ajánlat pedig ugyanannyi volt, mint az előző hetekben - tette hozzá Kosztolánczy György.

A magas árak és a MÁP+ miatt a tranzakciók száma már tavaly csökkenni kezdett, a mostani helyzet pedig a személyes kontaktus ellehetetlenülését hozta. Ebben a helyzetben a legtöbben nem szívesen fogadnak idegeneket, kerülik az ingatlanok bemutatását. A határozott vételi szándékkal piacra lépő vásárlók pedig a bizonytalan kilátások miatt sok esetben inkább elhalasztják a beruházást.

Egy-két hónapos karantén nem roppantja meg a piacot különösebben, és ha igazak a várakozások, akkor a gazdaság - a 2008-as világgazdasági válsággal ellentéten - igen gyorsan regenerálódhat - vélik az OC elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK