Bár Magyarországon 40 ezer külföldi szakmunkás van jelen – többségében ukránok, szerbek és törökök –, még ennél is 10 ezerrel több vendégmunkásra lenne szükség, mivel a magyar építőipar a hatékonyság terén az unió utolsó harmadában áll, pedig máskülönben „még sok is” lenne ennyi vendégmunkás - mondta Koji László ÉVOSZ-elnök a Népszavának, a cikket a hvg.hu szemlézte.

A hazai építőiparban most 2019-hez képest 25 ezerrel többen, mintegy 370 ezren dolgoznak. Az építőipar idei teljesítménye eléri majd az 5000 milliárd forintot. A járványhelyzet alatt ugyanakkor gyengébben nőtt a hatékonyság, mert zömmel „be sem tanított” munkások érkeztek az építőiparba, így a hatékonysági kérdések háttérbe szorultak – mondta Koji.

Az elmúlt öt évben a vállalkozások rendre a szakmunkás- és mérnökhiányt jelölik meg az építőipari tevékenységet leginkább akadályozó tényezőként.

Koji László szerint ezért nagyobb figyelmet kell fordítani az Európai Unión kívüli, harmadik országokból érkező munkavállalók hazai foglalkoztatására, és ennek érdekében például tovább kellene egyszerűsíteni a tartózkodási és munkavállalási engedélyek kiadását, vagy kormányközi megállapodásokkal, amelyekben a küldő ország is felelősséget vállal például abban, hogy a hozzánk érkező dolgozóknak megfelelő végzettsége van-e.