Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint. Országos szinten az átlagos bérleti díjak tavaly novemberben több mint 10 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbi szinthez képest - áll az ingatlan.com legfrissebb összefoglalójában.

"Az országos albérletpiacon a főváros van fókuszban, kiadó lakások kétharmada budapesti. A bérleti díjak pedig hónapról hónapra lejjebb ereszkednek. Novemberben az előző havi átlaghoz képest 1,6 százalékkal csökkentek a díjak - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője." Novemberben Budapesten csak a budai hegyvidéki városrészekben - az I., II. és XII. kerületekben nőttek az albérletárak októberhez képest, mégpedig 1,8 százalékkal, ám októberben ezekben a lokációkban több mint 5 százalékos áresés volt, így ezt a hátrányt nem hozták be. A többi budai kerületben havi szinten 2,7 százalékkal, a pesti oldalon pedig 1,4-1,9 százalékkal kerületek lejjebb a bérleti díjak novemberben.

Kép: Ingatlan.com

Az ingatlan.com saját, január elejére jellemző adatai szerint novemberhez képest is csökkentek az albérletpiaci árak, így többéves mélypontra süllyedtek a bérleti díjak. Budapesten a négyzetméterre vetített átlagos bérleti díj 3 ezer alá esett, amire legutóbb három éve volt példa. Az átlagos bérleti díj pedig 130 ezer forint volt ugyanekkor, ami legutóbb 5 éve fordult elő.

Kép: Ingatlan.com

"Bár világszerte megkezdődtek az oltások, és egyre többen várják a járvány okozta bizonytalanság megszűnését, egyelőre érdemes óvatosan kezelni az albérletpiaci árak alakulását. Még nem tudni pontosan, hogy mikor szűnnek meg régiós és világviszonylatban a korlátozások és mikor indulhat újra a turizmus. Emiatt 2021-ben a jelenlegi alacsonyabb albérletárak mellett alakulhat ki az új piaci egyensúly, és idén egyelőre nem számítunk a bérleti díjak jelentős növekedésre" - mondta az ingatlan.com szakembere.