Az albérleti piacon a kereslettel ellentétben a kínálat nem tetőzött, sőt fokozatos bővülést mutat Budapesten és a megyei jogú városokban, köztük a legnagyobb egyetemvárosokban. Ebben a korábbi évek a befektetési célú lakásvásárlásai is szerepet játszanak.

Bár a turizmus felívelése miatt a kiadó ingatlanok egy része nem jelent meg az albérletpiaci kínálatban, mert lakáshotelként üzemeltették, sok befektető azonban a hosszú távú kiadást választotta - állapította meg Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A portál friss elemzése szerint az utóbbi négy évben némiképp növekedett a kiadási idő. Budapesten 2016-ban átlagosan 25 nap alatt talált bérlőre egy lakás, 2017-ben és 2018-ben egyaránt 28 nap kellett ehhez, tavaly pedig 29 napra volt szükség. A megyei jogú városokban pedig az átlagos kiadási idő a 2016-os 29-napról 2019-re 36 napra nőtt.

A kiadási idő emelkedése összefügg a kínálat bővülésével, a bérlők ugyanis szélesebb palettáról válogathatnak. A kiadási idő várhatóan nem fog komolyabb mértékben tovább nőni, mert a tulajdonosoknak veszteséget jelent, ha üresen áll a lakás, így ezeket még olcsóbban is érdemesebb kiadni. Igaz, vannak olyan tulajdonosok, aki még abban az időszakban keresik az új bérlőt, amíg a régi még ott lakik az ingatlanban - fogalmazott a szakember.