Albérletben lakik? Lakást ad ki? Fontos hírünk van!

Mikor és hogyan lehet lakbért emelni? Mire érdemes figyelni, ha el akarunk költözni egy albérletből?
Napi.hu, 2015. március 7. szombat, 19:19
Fotó: Napi.hu

A lakásbérlés egy jogi kötelmi viszony, magyarán megállapodás eredménye, aminek érvényességi kelléke az írásba foglalás - kezdi összefoglalóját a D.A.S. Jogszerviz. Ez azért fontos, mert eszerint a felek a kölcsönösen kialkudott megállapodástól egyoldalúan nem térhetnek el.

A lakásbérleti szerződés olykor még ma is szóban köttetik, különösen bizalmi felek között. Ennek azután számos hátulütője lehet, ha egyszer változnak a körülmények és a felek szándékai. A szóbeli szerződés pontos tartalma (lakbér, időtartam, rezsi kikötések, kaució stb.) ugyanis elég nehezen bizonyítható, ha komolyabb vitára kerül sor.

Amennyiben írásba foglalt bérleti szerződése van, érdemes előkeresnie és néhány percet az áttanulmányozására szánnia. Először is nem árt tisztázni, hogy határozatlan vagy határozott idejű a bérleti szerződés. A határozatlan idejű szerződést mindkét fél felmondhatja, de csak kivételes jelleggel történhet ez azonnali hatállyal. Fő szabály, hogy felmondási időt kell hagyni a másik fél részére. Ezen időszak alatt a jogviszony változatlan, így például akivel közli a bérbeadója, hogy emelni kívánja a lakbér összegét, ezt nem köteles elfogadni. Ha nem fogadja el, akkor nincs a felek között akarategység a megállapodás módosítására. A jog nem teszi lehetővé tehát, hogy a bérbeadó önkényesen másnaptól díjat emeljen. Ebben az esetben a bérbeadó persze felmondhatja a szerződést, de a felmondás végéig marad az addigi lakbér.

Ha a szerződés határozott időre köttetett, akkor pedig ezen időszak végéig megilleti a bérlőt az ingatlan használatának joga, mégpedig változatlan feltételek mellett. Ebből következően, aki egyébként is hosszabb távra tervezi az adott ingatlan bérlését, célszerű egy határozott idejű szerződést kötnie, mert ezzel kiküszöbölheti a piaci hatásokat. Túl hosszú időtartamú szerződést sem szabad azonban vállalni, mert ha mégis költözni kell (például munkahelyi okok miatt), könnyen csapdába kerülhetünk.

Végül, ha úgy alakul, hogy másik bérbeadó ingatlan után kell nézni, időben érdemes az ingatlan birtokának visszaadásával kapcsolatos szerződési feltételeket átolvasni. Ha a felek nem is kötötték ki, hogy a közművek mérőóráit ellenőrzik, sok fejfájást és vitát előzhet meg az, aki képileg dokumentálja a lakás visszaadáskori állapotát és jegyzőkönyvezi a mérőórának nem csak az állását, hanem a védőzárak (plombák) sértetlenségének tényét is - javasolja a D.A.S. Jogszerviz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.03.07 21:24

@halacska39:
A gyerekes albérlő fizetési időben, rendre a gyerekeivel takarózik. A gyermektelent meg elég megtalálni.
Tételes leltárt (és tucatnyi fotót) kell készíteni a lakásról, majd ezt alá kell íratni az albérlővel, mert különben könnyen bukta lehet: ismerős elmulasztotta ezt, aztán a komplett konyhabútorát lenyúlták a -vélhetően- volt albérlők. Bizonyítási teher a főbérlőn, megbízható tanúkat kell előkeríteni, nem kicsi a perköltség és persze az albérlő által "termelt" közüzemi számlákat mindeközben is be kell fizetni, különben jön a büntetőtarifa, majd a mérő leszerelés.
Ítélet jó esetben is hónapok múlva lesz. Kártérítési összeg megítélése még később.
Komplett ingatlant valóban nem, de szobát azért sikerült "pár" éven át kiadnom és megjártam a másik oldalt is, pár hónapig.
A fentihez hasonló eseteket megelőztem, a legrosszabbra számítással és előre gondolkodással.

Sajnos, nagyon "elvadultak" az emberek, ebben a kérdésben is: korrekt albérlő(jelölt) ritka, minta fehér holló, a legtöbb főbérlő meg Istennek hiszi magát.
Éppen időben fejeztem ezt be végleg (2007-ben, amúgy) és egyáltalán nem is hiányzik az ezzel járó sok telefonálgatás meg idegeskedés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2015.03.07 20:19

@nemvagyok1: 1-es szabály,2-es szabály. Látom nem sok ingatlant adtál még ki életedben,viszont ismersz olyat aki már majdnem:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.03.07 19:44

1-es szabály: csak határozott időre ajánlott kiadni bármit is, mert egyébként, a nem fizető, rongáló albérlőtől megszabadulni nagyon nehéz.
A határozott idejű szerződés lejártával viszont akár rendőri erővel is simán kirakatható, mert ekkor már nem albérlő, hanem önkényes lakásfoglaló az illető.

2-es szabály: meg kell kérdezni a leendő albérlőtől, hogy addig hol lakott (lakik) és a volt főbérlőjét kell faggatni arról, hogy milyen állapotokat, illetve tartozásokat hagy(ott) esetleg maga után a leendő albérlő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html