A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) az "érdekkörébe tartozó" ingatlanokra vonatkozó értékbecslések elkészítésére kötött négy céggel keretmegállapodást, nettó 500 millió forintért - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Az MNV értékbecslésre kiírt közbeszerzési eljárására öt cég jelentkezett - a kiírás szerint legfeljebb öt céggel kötöttek volna szerződést -, ám végül az ötödik pályázó, az Ernst & Young Tanácsadó Kft. ajánlatát érvénytelenítették. A vagyonkezelő szerint a kft. ajánlata nem felelt meg az előírásoknak, a hiánypótlási határidőig nem tett eleget hiánypótlási kötelezettségének. Így a másik négy pályázóval kötöttek idén márciusban három évre, vagy az 500 milliós keretösszeg kimerüléséig keretmegállapodást - ez négy budapesti cég, a City-Form 2000 Kft., az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a Pátria Consult Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt. és a IDD Budapest Pénzügyi Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft.

A nyertes cégek közül három tagja volt az MNV korábbi, 2015 végén aláírt, szintén legfeljebb három évre, illetve 500 millió forint keretösszegre szóló megállapodásának is: a City-Form, az A.N.Z.S.Ó. és az IDD Budapest. Az akkori keretmegállapodásnak még két tagja volt, az FHB Ingatlan Zrt. és a Duna House Ingatlan-értékbecslő Kft.

Az ingatlanok forgalmi értékének meghatározása mellett esetenként az ingatlanhoz kapcsolódó vagyonértékű jog, mint például bérleti jog megváltási értéke, haszonélvezeti jog, szolgalmi jog, illetve bérleti díj, hosszútávú hasznosítási díj meghatározása is a vállalkozások feladata lesz.

Az értékbecslések az alábbi ingatlanokra vonatkozhatnak (a közbeszerzési dokumentum alapján, ingatlankategóriánként):

I. lakóingatlan (lakás, családi ház), beépítetlen és beépített lakó- vagy üdülőövezeti telek, garázs, nyaraló, árok, út, vízmosás, csatorna, mocsár, termőföldek.

II. Iroda albetét, üzlet albetét és egyéb funkciójú albetétes ingatlan, közút, közpark, oktatási funkciót ellátó ingatlanok (bölcsőde, óvoda).

III. Ipari ingatlan, raktár, honvédségi ingatlan (laktanya), fejlesztési terület (több, egybefüggő, egymás mellett elhelyezkedő ingatlanok csoportja), hírközlési és távközlési funkciót ellátó ingatlanok (adótorony, átjátszó állomás), nyomvonal jellegű létesítmények.

IV. Irodaház, üzletház, egyéb kereskedelmi-szolgáltató funkciójú önálló ingatlan, oktatási ingatlanok (iskolák, egyetemek).

V. Vendéglátó-ipari egység, hotel, szálláshely, társasüdülő, tábor, üdülőtábor, kastély, szociális funkciót ellátó ingatlanok (idősek otthona, hajléktalan szálló).

VI. Intézményi ingatlanok, egészségügyi funkciót ellátó ingatlanok (kórház, rendelőintézet), sportolási célú ingatlanok (futballpálya, sportcsarnok, stadion), egyéb be nem sorolható ingatlanok.