A termelés az épületek építményfőcsoportban 9,8, az egyéb építményekében 16,4 százalékkal nőtt. Az első három hónapban az építőipari termelés 9,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest. Az egyéb építmények építésének növekedése - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 2,3, az egyéb építményeké 15,8 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 16,9 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 34,6 százalékkal esett vissza. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 40,2, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 29,9 százalékkal csökkent. Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. március végi szerződésállományának volumene 31,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 12,5, az egyéb építményeké 34,4 százalékkal kisebb volt.

Forrás: KSH
Kép: A nagyobb képért kattintson!

Az első negyedévben az épületek építése ágazatban 2,9, az egyéb építmények építése ágazatban 1,2, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,7 százalékkal nőttek az árak év/év alapon. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,6 és 2,5 százalék között szóródott.
Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,0 százalékkal voltak magasabbak.

Forrás: KSH
Kép: A nagyobb képért kattintson!