A mai napon megjelent KSH adatsorok a nem lakás céljára szolgáló ingatlanoknál, év/év alapon volumen- és érték bővülést mutatnak, azonban ez az építőanyag-ipar szereplőit az ipari ingatlanok és utak viszonylag csekély kevéssé diverzifikált anyagfelhasználása miatt egyelőre kevésbé érinti - hangsúlyozza a MÉASZ, hozzátéve, hogy a magánszektor lakáscélú építési beruházásai terén  bővülés nem látható bővülés az építésgazdaságban.

A MÉASZ támogatja a magánerős építések állami ösztönzését, és olyan programokat és mechanizmusokat szorgalmaz, amelyek kiszélesítik a magánerős lakásberuházók piaci lehetőségeit. Az új építések kedvezményes államilag támogatott, vagy állami garanciavállalású MNB-hitelprogrammal történő támogatása, illetve a szocpol továbbfejlesztése, az arány növelése legalább az ÁFA összegéig, érdemben növelné a hiányzó önrészt - állítja a MÉASZ.

A magáncélú fejlesztéseket is támogatni kívánó Hazai Hatékonyság (www.hazaihatekonysag.hu) programcsomagban leírt kombinált; részben uniós, részben pedig állami garanciavállalással segített, piaci alapú finanszírozás megfelelő megoldás lenne a hazai épületállomány széles körű épületenergetikai korszerűsítésére, részben pedig energiahatékony új építések előmozdítására  - állítja a MÉASZ. A modellben a támogatás mellé felvett hitelek visszafizetése az elért energia megtakarításokból történne.