Az önrészt kell pótolni a lakásépítés fellendítéséhez

Valamennyi lakásépítést ösztönző konstrukciónál kulcsfontosságú az önrész kérdése, hiszen ennek hiánya jelenti a legnagyobb akadályt a magánerős beruházásoknál. Ennek biztosítása lehet uniós támogatásból eredő forrás illetve a szocpol módosított, kiterjesztett változata - hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ) elnöke, Vidor Győző.
Napi.hu, 2013. november 18. hétfő, 16:20
Fotó: Napi.hu

A mai napon megjelent KSH adatsorok a nem lakás céljára szolgáló ingatlanoknál, év/év alapon volumen- és érték bővülést mutatnak, azonban ez az építőanyag-ipar szereplőit az ipari ingatlanok és utak viszonylag csekély kevéssé diverzifikált anyagfelhasználása miatt egyelőre kevésbé érinti - hangsúlyozza a MÉASZ, hozzátéve, hogy a magánszektor lakáscélú építési beruházásai terén  bővülés nem látható bővülés az építésgazdaságban.

A MÉASZ támogatja a magánerős építések állami ösztönzését, és olyan programokat és mechanizmusokat szorgalmaz, amelyek kiszélesítik a magánerős lakásberuházók piaci lehetőségeit. Az új építések kedvezményes államilag támogatott, vagy állami garanciavállalású MNB-hitelprogrammal történő támogatása, illetve a szocpol továbbfejlesztése, az arány növelése legalább az ÁFA összegéig, érdemben növelné a hiányzó önrészt - állítja a MÉASZ.

A magáncélú fejlesztéseket is támogatni kívánó Hazai Hatékonyság (www.hazaihatekonysag.hu) programcsomagban leírt kombinált; részben uniós, részben pedig állami garanciavállalással segített, piaci alapú finanszírozás megfelelő megoldás lenne a hazai épületállomány széles körű épületenergetikai korszerűsítésére, részben pedig energiahatékony új építések előmozdítására  - állítja a MÉASZ. A modellben a támogatás mellé felvett hitelek visszafizetése az elért energia megtakarításokból történne.

HOZZÁSZÓLÁSOK