Tavaly az ország legdrágább 10 kistérségéből 5 a tóval volt határos, a 280 ezer forintos átlagértékkel a fonyódi és a siófoki kistérség Budapestet is megelőzi. Az év vége óta egyértelmű élénkülés a végtörlesztési hajrá lecsengésével sem hagyott alább, és a nyári szezonra csúcsosodhat ki - olvasható az elemzésben.

A Balaton déli partján, Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén továbbra is népszerűek az új építésű, vagy újszerű lakások jellemzően a minimum 1,5-2 szobás, 15 millió forint körüli vételárú ingatlanok keresettek. A vízpart közelsége, a társasház és környezetének minősége akár 20 millió forint környékére is feltornázhatja azt az árat, amit a vásárlók hajlandók kifizetni - mondja Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Garázs és tároló a Balatonnál is kell

A kereséskor egyre inkább a praktikus szempontok érvényesülnek, a tároló, a gépkocsibeálló megléte ma már elsődleges szempontnak számít. Családi házakat leginkább 10-15 millió forint alatt, vagy 40 millió forint felett keresnek, utóbbi kategória azonban a hitelezési piac beszűkülése, illetve a hitelfelvételtől való ódzkodás miatt csak korlátozott számú érdeklődőt vonz.

Az északi part legnépszerűbb környéke Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága, ahol leginkább a 10-15 millió forint körüli kisebb nyaralók, családi házak és az építési telkek keresettek. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaralóapartmanok iránt is megnőtt az érdeklődés - ezekért 4-7 millió forintot hajlandóak fizetni a vevők.

Újra divatba jött a Balaton-felvidék

Nagyon korlátozott számban, de újra érdeklődnek a Balaton-felvidéki kis házakra, telkek iránt, amelyeknél a romantikus környezet és a balatoni panoráma mellett már kiépített infrastruktúrát, azaz utat, közműveket is elvárnak. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környéke Hévíz, Keszthely és Szigliget belvárosi kis lakásai illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok kapósak. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai kelendőek.

A balatoni ingatlanpiacot 2011 novemberétől eleinte a végtörlesztés adta jó "beszállási" lehetőség élénkítette, ugyanakkor az érdeklődés a végtörlesztés kifutását követően is megmaradt - mondja Kosztolánczy György, akis szerint bizonyos településeken a februártól újra elérhető szocpolnak is köszönhető a keresletélénkülés.

Jellemző tendencia a befektetői kereslet erősödése, elsősorban a Balaton közvetlen környezetében, valamint a Velencei-tó népszerű településein (Agárd, Gárdony, Velence). A potenciális vevők továbbra is hisznek abban, hogy az ingatlanok itt jobban megőrzik, hosszú távon növelik értéküket. Ezeken a helyszíneken a vevők körülbelül 10 százaléka keres kifejezetten befektetési céllal ingatlant.