A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint jótékony hatású lehet a térség telekpiacára, hogy a parttól távolodva az építési előírások egyre kevésbé szigorúak, mindemellett nő az önkormányzatok mozgástere a belterületbe vonást, a telekalakítást illetően is. Jó néhány állami és önkormányzati vízparti terület kisajátítása révén az ott lévő létesítményeknek másutt kell helyet keresni. A közterületek növelése számos településen víz közeli területeket, tömböket is feltár majd, sok nyeles telek felértékelődhet. Sok helyen a megközelíthető vízpart, a színvonalas szabadstrand, illetve sétány hiánya miatt halódik az ingatlanpiac. Tegyük hozzá, a közvetlen vízparti területek iránti kereslet az elmúlt években az átlagosnál kisebb mértékben csökkent, s az árak is többé-kevésbé tartották magukat. Számos balatoni településen egyáltalán nincs vagy csak néhány eladó vízparti telek van. Nem csoda, hogy a négyzetméterárak ma is elérik a 35−40 ezer forintot. A kisajátítások idejéről, üteméről egyelőre nem tudni, de a kínálat szűkülése nyomán a szakemberek áremelkedésre számítanak.

Változást hozhat, hogy a háttértelepüléseken, a parttól távolodva, egyre rugalmasabbak lesznek az építési előírások. A szigorú szabályok ugyanis még az elmúlt években is számos beruházást hiúsítottak meg. Az egyik dél-balatoni háttértelepülés jegyzője szerint miközben jelentős erőfeszítések és anyagi áldozatok árán kiépült a térség csatornahálózata, a korlátozások miatt sem a telekalakításban, sem a belterületbe vonásban nem tudtak előbbre lépni. Nagyon bíznak a változásban az érintett helyhatóságok is, hiszen végre nőhetnek bevételeik.

Sümeg Nándorné, a BA-S-HA Kft. ügyvezetője szerint attól ugyan nem kell tartani, hogy a vevők megostromolják az ingatlanközvetítő irodákat, ám a változások némi lendületet adhatnak a piacnak. A parti sáv növelése eladhatóbbá tehet számos olyan ingatlant is, amely iránt eddig elsősorban azért nem volt kereslet, mert a vízpart, a strand megközelítéséhez hatalmas kerülőt kellett tenni. A szakember szerint egy-egy sétány kiépítése, a partrendezés legalább 10-15 százalékkal növeli a közeli ingatlanok értékét, de még a tótól távolabb is kedvező a hatása. A háttértelepüléseknek pedig úgy kell minden könnyítés, mint egy falat kenyér. A piac az elmúlt időszakban szinte teljesen "leállt.", aki rászánta volna magát a vásárlásra, az is falakba ütközött. A lazább építési szabályozás a térségbe vonzhat például olyan beruházókat, akik kertészetet, gyümölcsöst vagy különböző feldolgozókat akarnak építeni, illetve működtetni, ám eddig nem tudtak megfelelni az előírásoknak. Sokan abban reménykednek, hogy a dél-balatoni térségben lökést kaphat a lezárt termálkutak hasznosítása is.