Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újépítésű lakások ára 12, a használtaké 18 százalékkal emelkedett átlagosan a csok bevezetése óta a GKI friss elemzése szerint. Az építőipar nem tudta követni a gyors keresletnövekedést, mert a kormány váratlanul és gyorsan vezette be az intézkedést, emiatt jobban emelkedtek az ingatlanárak, mint amekkora támogatást az egy- illetve kétgyerekes családok kapnak - hallható a riportban.

A kapkodás, a végiggondoltság hiánya oda vezetett, hogy a pont a rászorulóknak vált nehezebbé a lakáshoz jutás - mondta a gazdaságkutató az RTL Klubnak.

Eddig 66 ezren vették fel a csokot, pedig a jegybank két éve 270 ezerre becsülte az igénylők számát.

A GKI elemzése szerint a használt lakások esetében a budapesti vevők jártak a legrosszabbul az elmúlt évek árváltozásaival. Az árak a három gyerek után felvehető csok több mint háromszorosával - egy 60 négyzetméteres lakás esetén mintegy 7,2 millió forinttal - nőttek. Vagyis a legmagasabb összegű csok is csak kevesebb mint 10 százalékát fedezi egy átlagos budapesti használt lakás árának. A megyeszékhelyeken átlagosan az ár 18 százalékát fedezi a csok.

Az újépítésű lakások esetén is a budapestieket érintette leginkább a drágulás, ami a 10 millió forintos csok kétharmadát felemésztette.  A megyeszékhelyeknél 34 százalék volt ez az arány. 2017-ben egy újépítésű lakás árának harmadát fedezte a csok Budapesten a GKI számai szerint.

Az elemzők megjegyzik, kétségkívül döntő erejű lehet a harmadik gyerek bevállalásánál a 10 millió forintos csok, mivel Budapesten még a 2017-es átlagáron számolva is megközelítőleg 15 négyzetméternyi pluszt jelent, azonban ez a hatás elmarad a 2015-ös 25 négyzetmétertől.

A fotó forrása: Napi.hu.