Berlin úgy döntött, hogy befagyasztják a lakbéreket

Berlin vezetése kedden arról határozott: öt évre befagyasztják a lakbéreket a városban 2020 január elsejétől - írja a 444.
Szász Péter, 2019. június 18. kedd, 21:53
Fotó: Pixabay

A berlini lakhatási költségek megduplázódtak az elmúlt évtizedben, és csak az idei első negyedévben 7 százalékkal nőttek a lakbérek, ami egyre komolyabb politikai problémát jelentett - olvasható a portálon.

A városi vezetés most a keretekről állapodott meg, a törvényről ősszel szavaznak majd. És bár a törvény januárban lép életbe, a befagyasztott árszint a június 18-ai állapotra vonatkozik, vagyis lényegében mostantól nem lehet emelni.

A berlini városfejlesztési osztály szerint a törvény 1,5 millió lakásban jelent majd védelmet az áremelkedés ellen.

A törvénytervezet alapján azok a tulajdonosok, akik felújítási munkák miatt akarnak lakbért emelni, négyzetméterenként 50 eurócent emelés felett hivatalos engedélyt kell, hogy kérjenek. Az új ingatlanokra ugyanakkor nem vonatkozik a törvény.

A Haus und Grund nevű, ingatlantulajdonoskat tömörítő befolyásos szervezet a döntés előtt arra szólította fel a tagjait, hogy emeljenek lakbért hétfő éjjelig. A Deutsche Wohnen nevű ingatlancég részvényeinek értéke az elmúlt két hétben, amióta szó volt a törvénytervezetről, 14 százalékot esett - a vállalatnak 110 ezer ingatlanja van Berlinben.

HOZZÁSZÓLÁSOK