Összesen 1,45 milliárd forint kikiáltási áron hirdettek meg a négy közül három ingatlant a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) weboldalán. A negyedik eladó nagy értékű kastély eladási hirdetményében nem szerepel kikiáltási ár.

Az egyelőre ár nélkül meghirdetett, felújításra szoruló műemléki kastélyépület a Fejér megyei Tordason áll, a pár soros bemutatás szerint az összközműves ingatlan részét képezi 33 702 négyzetméter erdő és 20 443 négyzetméter kastélykert. A kastély épülete 2517 négyzetméter alapterületű és pinceszint, földszint, valamint tetőtér tartozik hozzá. A hatalmas angolpark fáinak egy részét még 1945 után kivágták, a kert megmaradt része parkként, illetve erdőként funkcionál.

Nem is először próbálják meg értékesíteni a kastélyt: az épület 2006 óta üresen áll, még Demszky Gábor és Tarlós István főpolgármestersége idején a fővárosi vagyonkezelő 2007-ben, majd 2008 júliusában eladásra hirdette meg, mindkét esetben 281,63 milliós nettó vételáron, de egyszer sem jelentkezett érte senki. Aztán 2017-ben megpróbálták a korábbi értékesítési tendereket hosszú távú bérleti kiírásokkal felváltani, amelyben a kastély bérlője vagy fejlesztője szabadon választhatta volna meg a funkciót, akár azt is engedték volna, hogy bentlakásos iskola vagy wellnessközpont legyen. Akkor lokálpatrióták még petíciót is indítottak, hogy megvédjék.

„A mai kastély elődjének tekinthető kúria építtetője, 1692-ben, a tordasi kálozi Sajnovics Mátyás volt. 1875. november 29-én Dreher Antal vette meg az uradalmat. A kastélyt közvetlenül megvásárlása után építette át a ma is látható romantikus és eklektikus stílusra, a Tudor-kor formaelemeinek felhasználásával. Belsejében a díszterem ekkor kapott faburkolatot, mennyezete kazettás borítást. A II. világháború után szociális otthonná építették át a kastélyt, ami 2006-ig működött az épületben.”

A leírásban nem szerepel, de a világháború után sportközpont is volt, az 1950-es években az Aranycsapat edzőtáborát alakítottak ki benne, csak 1958-tól volt a Fővárosi Tanács szociális otthona egészen 2006-ig, bár az utolsó években már csak papíron töltötte be ezt a funkciót az állagromlás miatt.

A tordasi kastélyt nyilvános pályázati eljárásban értékesítené a BFVK.

Kép: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.

Eladó egy ősparkos balatoni kastély is

A Balaton déli, somogyi partjának közvetlen közelében két, budapesti tulajdonú kastély is megszerezhető.

A Balatonboglártól nem egészen 8 kilométerre fekvő Szőlősgyörök központjában 17 473 m2 kiemelt botanikai értékekkel bíró telekterületen álló, jelenleg zárva tartó Jankovich-kastély induló ára a pályázati felhívás szerint 327 millió forint + áfa. Az„ általános iskola és épület 7 db” megjelölésű, egykori kastély és kastély park ingatlant és a rajta lévő, nettó 1265 m² alapterületű műemléki kastélyépületet és összesen nettó 3215 m2 nem lakás céljára szolgáló épületeket a BFVK nyilvános, kétfordulós pályázat útján értékesíti, amelyben a második forduló Pályázati (Elektronikus) Árverés formájában zajlik.

A több építési periódusban kialakított (XVIII-XIX. század), zömében klasszicista stílusjegyeket viselő kastély, a parkjában álló kápolna, és különösen a természeti védelem alatt álló kastélypark képviselik az ingatlan páratlan értékét. A kastély és a kápolna 1949 óta műemléki védettségű, 15 éve üresen áll, és a leromlás, pusztulás jelei a gondos őrzés dacára már megjelentek.

A szőlősgyöröki Jankovich kastély
A szőlősgyöröki Jankovich-kastély
Kép: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.

Az 1752-ben épült barokk stílusú épületben nyolc csehsüveg-boltozatos helyiség található, háromban eredeti stukkódíszekkel. A folyosó hasonlóképpen boltozott, kehlheimi padlózattal. Az épületet 1853-54-ben bővítették az északi szárnnyal, romantikus stílusban. A földszintes, hossz-folyosós szerkezetű, hagyományos téglafalazatú, magastetős udvarház főbejárati folyosója és a szárny keleti, illetve nyugati vége alatt boltozatos pince húzódik. A pincében kiszolgáló helyiségeket, a padlástér egy részéből lakóteret alakítottak ki. A kastélypark értékes növényzetéről az 1990-es években részletes dokumentáció készült. Az épület a rendszerváltás előtt kormányüdülő volt, aztán Kastély Hotel néven szálloda működött benne egészen 2014-ig.

A kastélyt szintén elátkozott lehet, mert hiába próbálták már többször értékesíteni – háromszor Tarlós István polgármestersége alatt –, soha nem lett rá vevő. A legutolsó, 2018-2019-es kikiáltási ár 437,8 millió forint volt. Most már a Karácsony Gergely-féle vezetés vélhetően az időközben bekövetkezett állagromlás és a korábbi érdektelenség miatt csökkentett az áron.

Egy iskola épület-együttesért milliárdos összeget remél a Főváros

Bár nem műemlék, de sokra tartja a BFVK a Budapest, 9. kerületi Osztag utcában lévő iskola épület együttest, a pályázat induló ára 1,266 milliárd forint. A pályázati felhívásban „szakiskola” megjelölésű ingatlan 4 épületet tartalmaz, 4304, 3734, valamint 2152 és 103 m2 alapterülettel.
A IX. kerület fejlődésben lévő zónájához kapcsolódó területen fekvő, a múlt század elején történeti stílusban épült, 2 többszintes masszív főépületből álló oktatási intézmény ingatlan az Ecseri út és a Gyáli út találkozásánál fekszik, az Osztag utca és a Récei utca által határoltan. Az ingatlan hosszú évek óta használaton kívül áll. Állapotát tekintve jelentős felújítást igényel, beleértve a majdnem szabályos téglalap alakú, több mint 1 hektáros telket is.
A BFVK ezt a csomagot is nyilvános, kétfordulós pályázat útján értékesítené, amiben a második forduló Pályázati (Elektronikus) Árverés formájában zajlik.

Leégett torzóként pusztul a műemlék

A Jankovich-kastélytól nem egészen fél óra autózásra, Balatonmáriafürdőtől pár kilométerre délre fekvő Kéthely külterületén lévő kastélyát ugyancsak dobra veri a BFVK. A volt Hunyady-kastély induló ára 223 millió forint + áfa. Az ingatlan együttest meghosszabbított, kétforduló pályázaton adná el a főváros.

A „szociális otthon” megjelölésű, műemlék ingatlan 116,583 hektáros területen áll, tartozik hozzá a csaknem 3700 négyzetméteres kastély, ezen kívül egyéb melléképület, 4 gazdasági, garázs, pavilon, buszgarázs 2 és műhely is. A kastély körülbelül kétharmada leégett 1986-ban a felújítási munkák közben. A tűzeset után majdnem három évtizedig semmi sem történt az épülettel, folyamatosan romlott az állaga, az évek alatt pedig ami mozdítható volt, azt ellopták – mondta Molnár Balázs, a település vezetője a sonline.hu-nak.

A kéthelyi volt Hunyady kastély

A kéthelyi volt Hunyady-kastély
Kép: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.

A birtok és a hozzá tartozó barokk eredetű kastély 1733-ban került Hunyadi János tulajdonába. Az épület nyugati szárnya 1760-ban, a főrésze és a keleti szárnya pedig 1912-től 1920-ig épült. A kastély a második világháború idején sebesültkórházként működött, majd gabonaraktár és istálló is volt. Az épületet és a hozzá tartozó birtokot 1951-ben a magyar államtól kezelési joggal a Fővárosi Tanács kapta meg. 

A kommunizmus alatt elmegyógyintézetnek használták, akkor 300 beteget kezeltek itt. Az 1986-os tűz után nem zárták be, 120 beteggel tovább üzemelt az ellátóhely egészen 1993-ig, akkor a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában szociális otthon lett. Végül 2006-ban zárt be teljesen, azóta üresen áll. Ennek oka az volt, hogy a tetőszerkezet nagy része leégett, azt valamilyen szükségmegoldással (ideiglenes faszerkezettel és hullámpalával) pótolták - ahogy arról az Elherdált örökségünk oldal megemlékezik. Az új vásárlónak komoly beruházásra lesz szüksége, hogy a leromlott szerkezetet kicserélje.

Hiába a kastélyok, egy budai villa a legértékesebb

A meghirdetett műemlékek közül a legtöbb pénzt egy budai lakóház-udvar megjelölési ingatlan eladásából reméli. A pályázati felhívás szerint 900 millió forint az induló ára annak a II. kerületi műemlék védelem alatt álló ingatlannak, amely Budapesten a Budakeszi út 57. szám alatt található. Az összesen 12 436 m2 területű műemlék ingatlan és a rajta lévő 680 m² alapterületű egykori villa épület BFVK nyilvános, kétfordulós pályázaton értékesítené, a második forduló ebben az esetben is Pályázati (Elektronikus) Árverés formájában zajlik.

 

 

 

Kép: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt.

villát Tőry Emil építész 1898 körül tervezte saját maga számára, historizáló stílusban. A mostanra ősfás rengeteggé változott nagyméretű, tájképi jellegű villakertet ifj. Pecz Ármin tervezte és kivitelezte 1898-ban. Az egykori villában sokáig a Fővárosi Önkormányzat Gyermekvédelmi Ügyosztályának intézménye működött, ahol a fiatal felnőtteknek biztosítottak otthont, képzéseket. Többször próbálták meg hasznosítani, de mostanra üresen áll, többször is megpróbálták értékesíteni 2012. óta a különböző fővárosi vezetések.

A kastély értékesítésekkel kapcsolatban megkerestük a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központot, amint kapunk válaszokat, közzétesszük.