Budapest déli városkapujának tervezésére írt ki pályázatot a kormány

AA KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. meghívásos nemzetközi tervpályázatot hirdetett a dél-pesti és észak-csepeli beruházások és komplex városfejlesztés megvalósítása érdekében szükséges beépítési javaslat (masterplan) elkészítésre.
Németh Géza, 2018. július 6. péntek, 14:54
Fotó: Napi.hu

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent kiírás szerint a "déli városkapu" fejlesztési területe a Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút nyomvonala, továbbá a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt térség, amelynek a területe mintegy 135 hektár. A területen a magyar olimpiai pályázat nyomán sportlétesítményeket is építenek, köztük egy 15 ezer férőhelyes (55 ezerre bővíthető) atlétikai stadiont - amelynek csak a tervezése közel nettó ötmilliárd forintba kerül - evezős központot és kerékpáros versenypályát (velodrom) is. A sportlétesítmények "egyszerre hivatottak biztosítani a magyar élsport és a szabadidős sport támogatását, lehetőséget teremtve nagy sportesemények megrendezésére" - áll a projekt oldalán.

Ezen sportberuházások megvalósításához már "szakmai tanácsadót" is fogadott a kormányzati szervezet, a londoni székhelyű, Sport Concepts nevű céget, nettó 260 millió forintért.

Az új, meghívásos közbeszerzési tervpályázat szerint a pályázóknak mestertervet (masterplan) kell készíteniük. A fejlesztési program legfontosabb eleme a kiírás szerint a 12 ezer férőhelyes diákváros, amely "a fővárosban évtizedek óta hiányzó és a felsőoktatás fejlesztésében is fizikai korlátot jelentő kollégiumi férőhelyeket bővíti".

A pályázóknak a következő referenciák közül kell bemutatniuk legalább egyet: legalább 100 hektár kiterjedésű területre szerződésszerűen teljesített, elfogadott építészeti masterplan, amely alapján a kivitelezés megkezdődött; folyó-, tenger vagy tóparti fekvésű területre készített építészeti masterplan; legalább egyhektáros campusra (egyetemi vagy főiskolai oktatási és szabadidős funkciókat is magában foglaló városrész) készített építészeti masterplan; illetve legalább 45 ezer lélekszámú település egészére vagy településrészre készített urbanisztikai terv vagy építészeti fejlesztési koncepció.

A tervpályázatra meghívottak a következők:

 • ADEPT Architects, Dánia;
 • Sasaki Associates Inc., Amerika;
 • KCAP Architects & Planners, Hollandia;
 • Kohn Pedersen Fox (KPF), Amerika;
 • Squire & Partners, Anglia;
 • Snohetta, Norvégia;
 • Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. (Dévényi Tamás);
 • Fernezelyi, Basa Iroda Kft., FBIS Architects (Fernezelyi Gergely);
 • Finta és Társai Építész Kft. (Finta József);
 • Spacefor Kft. (Finta Sándor);
 • 3h Építésziroda Kft. (Günther Zsolt és Csillag Katalin);
 • M-Teampannon Építészmérnöki Kft. (Noll Tamás).

A tervpályázatra augusztus 14-ig lehet jelentkezni, a kiválasztott jelentkezőket szeptember 4-ig értesíti az ajánlatkérő. A díjazásra rendelkezésre álló keret 890 ezer euró.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.07.08 13:29

Hurrá !
Új neve van a stadion tervezésnek, építésnek :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2018.07.08 13:20

Valami baj van az erőben! Sehol se látni egyetlen M&M céget se!
Amúg meg mit szépelegnek holmi "közbeszerzási páyázat" kiírásával? Egy autokráciában nem kell törődni a köz szolgálatával, az csak afféle fölösleges kolonc.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html