Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felhőkarcoló tilalmat vezetett be a kormány: 90 méternél magasabb épület nem épülhet már Budapesten. Azonban a regionális nagy cégeknek felajánlották a lehetőséget: ez a Mol, az OTP és a Richter volt. Informális egyeztetéseken a szabály bevezetése előtt került ez szóba, de csak a Mol kívánt élni a lehetőséggel - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Így felhúzhatják a Kopaszi-gátnál a 120 méteres irodájukat, ezzel is szimbolizálva zászlóshajó szerepüket.

Érdekesség, hogy az OTP kivételével - amelynek elnök-vezérigazgatója Csányi Sándor a választások előtt kiállt a Fidesz-KDNP kormányok mellett - mindegyik vállalatban tulajdonrésszel rendelkezik az állam.

A kormány már második éve tervezte a felhőkarcoló tilalmat, amely a leginkább épp a magyar olajtársaság ellen készülhetett. Lázár Jánoson ugyanis azután lett úrrá a magasságiszony, hogy a Mol tavaly év végén előállt a fővárosi Kopaszi-gátra tervezett 120 méteres székháztervével. Igaz, az Árpád-híd pesti hídfőjénél a szlovák hátterű HB Reavis 90 méteres terveket dédelget.

A fideszes politikus, aki Csányi Sándor Mol-alelnökkel többször nyilvánosan összerúgta a port, sose ismerte el nyilvánosan, hogy a tiltással a Mol terveit akadályozná. Az olajcég viszont rezzenéstelenül azt ismételgette, hogy székházát az eredeti terveknek megfelelően 2021-re felhúzza. A napilap kérdéseire Tarlós István főpolgármester és Hernádi Zsolt Mol-vezér júniusi közös sajtótájékoztatójukon is a tilalmi tervről szinte tudomást se véve nyilatkoztak.

A fotó forrása: MOL.