Családi háza van? - Ön is veszélyben lehet

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) kutatása szerint az új építésű kertvárosi családi házak a betörők legkedveltebb célpontjai - hangzott el a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI, 2014. június 19. csütörtök, 16:40
Fotó: Napi.hu

A 139 jogerősen elítélt betörő bevonásával készült felmérés szerint a bűnözők legfontosabb szempontja célpontjuk kiválasztásánál, hogy lehetőleg senki ne legyen otthon. Elriasztják ugyanakkor őket a biztonsági berendezések: a mozgásérzékelős lámpák, rácsok, kamerák, riasztók, bonyolult biztonsági és hevederzárak, illetve a hangosan ugató kutya is - közölték a sajtótájékoztatón.

Mint azt Barabás Tünde, az OKI kutatásvezetője elmondta: 60-90 perces interjúkat készítettek önként jelentkező elítéltekkel, akik 100 kép alapján választották ki, hogy hová törnének be "szívesen", illetve mi az, ami visszatartja őket. Ezek szerint a kertvárosi családi házak mellett népszerűek a sorházak és a tanyák is, viszont a lakótelepi lakások nem, mert a betörők nem remélnek ezeknél értékes zsákmányt.

Ez, vagyis az értékes zsákmány reménye a következő legfontosabb szempont a betöréskor, majd a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye következik - ismertette a kutatás eredményét az osztályvezető. Hozzátette, az eredmények alapján ajánlásokat fogalmaznak meg az építészeknek, illetve az építtetőknek, akik ezek alapján tervezhetik meg az önvédelmüket - mondta Barabás Tünde.

Hatala József, a NBT elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kutatás alapján a tanács olyan kiadványokat juttat majd el a lakossághoz, amelyekben ötleteket adnak az önvédelemre. Egyben kifejezte reményét, hogy a kutatás hozzájárul a bűncselekmények visszaszorulásához.

Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) vezetője arról szólt, hogy a BVOP és az NBT együttműködése alapján vehettek részt a kutatásban az elítéltek, szigorúan önkéntes alapon. Az önkéntesség abban is megmutatkozott, hogy végig készségesen együttműködtek a kutatás vezetőivel - mondta Csóti András. Magyarországon a betörés az egyik leggyakoribb bűntett; minden hatodik vagyon elleni bűncselekmény betöréses lopás.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.06.21 09:20

"""Hatala József, a NBT elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kutatás alapján a tanács olyan kiadványokat juttat majd el a lakossághoz, amelyekben ötleteket adnak az önvédelemre. """

Kérdés:::Milyen ötletek lehetnek ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

karamiki, 2014.06.19 23:16

Miért kell ilyesmivel riogatni az embereket, hiszen Pintér már rendet csinált az országban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.06.19 18:49

""" Hozzátette, az eredmények alapján ajánlásokat fogalmaznak meg az építészeknek, illetve az építtetőknek, akik ezek alapján tervezhetik meg az önvédelmüket - mondta Barabás Tünde."""

Kérdés:::Ùgy mint az USA-ban ,ha a tulaj otthon van ,megvédheti-e az értékeit???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html