Dunakeszi fideszes polgármestere, a négygyerekes Dióssi Csaba 2011-es vagyonnyilatkozata szerint 2004-ben vásárolt egy 1699 négyzetméteres, beépítetlen építési telket a városban, amelyen azóta felépült egy tízlakásos társasház. Az építtető a Turan Bt. volt, amelynek vezető tisztségviselői feladatait 2016-ig Dióssi látta el, majd a fia következett. A bt. tulajdonosai a polgármester családtagjai. A tíz ingatlan összesen közel 700 négyzetméter nagyságú - derül ki a Narancs.hu cikkéből.

A földhivatali dokumentumok szerint Dióssi Csaba és az apja 5-5 lakást tulajdonol a Torony közi társasházban, melyek között vannak 60, 70 és 100 négyzetméteresek. A társasház nyolc lakását 2017-ben, kettőt pedig 2019-ben vásárolták meg a családi cégtől.

A Dióssi tulajdonában lévő ingatlanok szerepelnek az idei vagyonnyilatkozatában is. A polgármester hivatali jövedelme jelenleg bruttó 820 ezer forint, ezen felül ingatlan-bérbeadásból további bruttó 905 ezer forintot keres. A dunakeszi lakásokon túl egy budapesti lakásban és egy szigetmonostori üdülőben tulajdonrészes. Állampapírban jelentős megtakarítása van (62 millió forint), de tartozás (21,5 millió forint) is terheli. Az ingatlanok tulajdoni lapjain a Narancs.hu nem találta nyomát nagyobb hitelnek, csak egy 9,8 millió forintos csok van feltüntetve a dokumentumokban.

A Turan Bt. székhelye is a társasház egyik lakásába van bejegyezve. A vállalkozás fő tevékenységének a "máshova nem sorolt egyéb információs szolgáltatás", de több más bejegyzett tevékenysége között szerepel a saját ingatlan adásvétele és bérbeadása. Az elmúlt években a cégnek néhány millió forintos árbevétele volt, kivéve 2017-ben és 2019-ben, amikor nettó 202 és 60 millió forintot sikerült elérnie (ebben a két évben vásárolt lakásokat Dióssi és apja a cégtől) - olvasható a cikkben.

Három generáció él együtt a házban

A polgármester a Narancs.hu kérdéseire nem válaszolt, helyette "életútinterjút" adott a helyi lapnak, amelyben a lakásokról is beszél.

Az interjúban Dióssi elmondta, hogy egy családi ház "komfortját feladva egy társasházat építettünk, hogy együtt maradhassunk a gyerekekkel, de meglegyen az önállóságuk. Így édesapám is ide költözhetett. Három generáció él együtt, egymásra számítva, mégis külön."

A polgármester apja eladta budai lakását a költségek fedezése miatt; régóta készültek az építkezésre, "lényegében másfél évtized előzte meg a projekt megvalósítását".

Ingatlaneladásból fedezték a házépítést

"Gyerekkoromban is egyszerű takarékos életet élt a család. Ugyanakkor olyan feladatokat láttam el az életben, ami azért magas jövedelmet biztosított, és a megtakarításainkat korábban is ingatlanokba fektettük. Az építkezés során arra volt szükség, hogy eladjuk a családi ingatlanokat, konkrétan egy nagyobb telket és a lakásokat" - mondta a helyi lapnak a polgármester.

Az interjúban Dióssi azt is elismerte, hogy a társasházat a saját cége húzta fel. "A kilencvenes évek közepétől volt egy jól működő betéti társaságunk édesapámmal, műszaki munkák sorával. Azzal építettük, majd amikor kiszálltam a cégből megvettem a lakásokat. Így még a csokot is fel tudtam venni hozzá teljesen szabályosan" - mondta a helyi lapnak a dunakeszi polgármester.