Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly novemberben fogadta el a Central Nok Szervező Zrt. által benyújtott első, 180 tagú közösség nyilvántartásba vételi kérelmét.

A nok konstrukció lényege - amelynek létrehozása Rogán Antal fideszes képviselő javaslata volt - a szerk. -, hogy a közösségekhez csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak meghatározott összeg rendszeres befizetésére annak érdekében, hogy lakáshoz jussanak. A megvásárolandó lakás 10 millió és 40 millió forint közötti értékű új ingatlan lehet, a megtakarítási idő legalább 10, legfeljebb 15 év.

A futamidő végére a nok minden tagjának lakáshoz kell jutnia. Negyedévente sorsolással vagy licittel döntik el, hogy ki juthat előbb lakáshoz. A megtakarításokhoz a befizetési kötelezettség 30 százalékának megfelelő, de legfeljebb havi 25 ezer forint állami támogatás jár. A 120 hónapos futamidőnél maximum 3 millió forint, a 180 hónapos futamidejűnél pedig 4,5 millió forint állami támogatás vehető igénybe.

A havi részlet összege a nok futamidejétől és a szerződéses értéktől (a tervezett lakás árától) függ, a havi befizetési részletek nem változnak a futamidő alatt. Ha valaki magasabb árú ingatlant kíván megvásárolni, mint az állami támogatással növelt befizetésének összege, az adásvételkor saját forrásból kell kifizetnie az értékkülönbözetet.

A nok-tagságnak költségei is vannak. A Central Nok honlapján közzétett adatok szerint a tagoknak a szerződéses érték 1 százalékának megfelelő egyszeri regisztrációs díjat kell fizetniük. E mellett az ügyfelek a havi részlet elemeként havonta szervezési díjat (a szerződéses érték 0,1 százaléka, de maximum havi 20 ezer forint) és hitelfedezeti életbiztosítási díjat (a szerződéses érték 0,02 százaléka) is fizetnek. Ha valaki nem pontosan teljesíti vállalását, a szervező késedelmi kamatot (jegybanki alapkamat + 1 százalék) számol fel.

A honlapon közölt egyik példa szerint, 10 éves futamidő és 10 millió forintos szerződéses érték esetén havonta 91 333 forintot kell befizetni (ebből az alaprészlet 83 333 forint, 6000 forint a 40 százalékos engedményű, akciós szervezési díj, 2000 forint pedig a hitelfedezeti életbiztosítás díja). A teljes futamidő alatti befizetés 10 959 960 forint, az új lakás vásárlására fordítható összeg pedig a 3 millió forint állami támogatással 13 millió forint.

A Central Nok közleményében ismerteti: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felügyelt szervezet szerdai hivatalos kiválasztási eseménye után 23 család kezdheti meg akár már meglehetősen rövid időn belül is, 4,5 millió forintos állami támogatással és banki hitelezés nélkül új lakása finanszírozását.

Az új megoldás egyik legfontosabb jellemzője, hogy nagyon sok más, piacon jelenleg elérhető termékkel szemben, hosszú távon is jól tervezhetővé teszi az új lakás vásárlással kapcsolatos megtakarítást és családi tehervállalást. Az új megtakarítási konstrukció másik fontos előnye, hogy a kamatmentes közösségi finanszírozás mellett semmilyen formában sem fordulhat elő, hogy a közösség bármely tagjának nagyobb kötelezettsége keletkezne, mint amennyit a szerződésben vállalt - írják.

Török Béla, a társaság vezérigazgatója a közleményben kifejtette: "A mai nap azonban egyértelműen bebizonyította: hiába volt sok kritika, kishitűség, téves információ, a nok jól működő, átlátható és megnyugtató megoldás mindazok számára, akik élni szeretnének a nagy összegű állami támogatással és hisznek a közösségben és a közösségi finanszírozás erejében" - írta az MTI.