Elindultak az albérletárak lefelé

A budapesti albérletpiacon véget ért a bérleti díjak elmúlt két évben látott jelentős emelkedése - derül ki az ingatlan.com legfrissebb - csaknem 10 ezer hirdetésen alapuló - elemzéséből.
Napi.hu, 2017. január 25. szerda, 13:39
Fotó: Napi.hu

A fővárosban átlagosan 130 ezer forint volt a havi bérleti díj január közepén, ez pedig megegyezik a tavaly januári árszinttel, az albérletpiacon főszezonnak számító tavaly augusztusi átlaghoz képest pedig 7 százalékos csökkenésnek felel meg.

Negyven százalékkal nőtt a kínálat

A januári adatok arra utalnak, hogy egyensúlyba került a kereslet és kínálat a fővárosi albérletpiacon. Erre számítani lehetett, részben azért, mert 2015-ben és 2016 első felében a befektetési célú vásárlások az adásvételek 30 százalékát adták - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ez pedig azt eredményezte, hogy a befektetők által megvett lakások visszakerültek az albérletpiacra vagy rövid távon, például lakáshotelként hasznosítják őket, de utóbbi kisebb részt fed le a piacból. Kétségtelen, hogy a lakáshotelek utóbbi két évben látott elterjedése nagy szerepet játszott a bérleti díjak korábbi emelkedésében. Tavaly januárhoz képest több mint 40 százalékkal nőtt a kiadásra meghirdetett ingatlanok száma, ez játszotta a főszerepet az árak alakulásában.

Csökkenés az V. kerületben

A portál elemzése szerint a legdrágább budapesti városrész az V. kerület, ahol idén januárban 170 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ám ez tavaly januárhoz 6 százalékos csökkenést jelent. Az V. kerületnek speciális szerepe van a piacon a központi fekvése miatt, az átlagos csökkenés ellenére továbbra is vannak a kerületben kimagasló több 100 ezer forintos bérleti díjak - véli Balogh.

Csökkentek a bérleti díjak az lakáspiaci szempontból szintén népszerű XIII. kerületben: az ottani átlagos bérleti díjak 7 százalékkal 130 ezerre mérséklődtek tavaly januárhoz képest. Mindkét kerületben mérséklődtek a bérleti díjak az egyetemkezdés miatt főszezonnak számító tavaly augusztusi átlagokhoz képest is, a csökkenés 6-7 százalékos mértékű volt.

Van azonban olyan kerület, ahol nőttek a bérleti díjak. A VI. kerületben tavaly januárhoz képest 11 százalékkal 155 ezer forintra, a XI. kerületben pedig 12 százalékkal 140 ezer forintra emelkedtek. Az elemzés szerint három kerületben az átlagos bérleti díj nem éri el a havi 100 ezer forintot, a XVII. kerületben 95 ezer, a XXI.-ben 85 ezer, a XIX.-ben pedig 84 ezer forint volt az átlagos bérleti díj januárban.

Mi történt az egyetemvárosokban?

A nagyobb egyetemvárosok kínálatában vegyes a kép. Debrecenben most januárban egy lakás átlagos bérleti díja 80 ezer forint volt, ami megegyezik a tavaly januári összeggel, tavaly augusztushoz képest pedig 6 százalékos csökkenést jelent. Szegeden és Pécsen szintén 80 ezer forint volt idén januárban az átlagos bérleti díj, ez éves összevetésben több mint 10 százalékos drágulást jelent, ám megfelel a tavaly augusztusi főszezonra jellemző díjnak.

Az albérletpiaci adatokból az is látszik, hogy a kínálat idén januárban éves összevetésben 18 százalékkal bővült, de augusztushoz képest Debrecenben, Pécsen és Szegeden 10-40 százalékkal csökkent - fogalmazott Balogh.

Miskolcon másként alakult az albérletpiac: idén januárban 65 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami 18-30 százalékkal haladja meg a tavaly januári és augusztusi szintet. Győrben 95 ezer forint az átlagos bérleti díj, ami 5 százalékos emelkedést jelent éves szinten. Győrben és Győr-Moson-Sopron megyében az ország más területeiről beköltözők, és az Ausztriába ingázók miatt viszonylag magasak a bérleti díjak, de ezek stabilizálódás jeleit mutatják.

Az ingatlan.com szerint a munkavállalóknak adható adómentes lakbértámogatás hosszút távon is befolyásolhatja a bérleti piacot. A juttatásban részesülők lakhatási költsége havi 50 ezer forinttal is csökkenhet, a támogatás elterjedése pedig fehérítheti a piacot. Ennek nyomán az albérletárak akár emelkedhetnének is, de erre utaló jelek még nincsenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.01.29 22:28

@Seres78: Igazat beszélsz, a bérbeadók számára a fák nem nőnek az égig. Átlagos vagy az alatti jövedelemből a cikkben szereplő lakásbérleti díjak egyszerűen megfizethetetlenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Seres78, 2017.01.29 16:07

Minden főbérlő feketén adózatlanul adja ki lakását vagy egy-egy szobát,a szerencsétlen vidéki aki városon szeretne dolgozni,kénytelen kivenni egyet,ráadásul 80-100 ezer ma egy albérlet,és csak drágul folyton,miközben egy szakmunkás bér idén nettó 107065 forint havi szinten!A vidéki városon orvoshoz sem mehet el ha beteg,mert ott nincs lakcíme,még ideglenes sem!A főbérlők továbbra is tilosban járnak,sok így tesz tiszta haszonra szert,adózatlanul,kiegészítve bérét vagy a nyugdíját,sok fiatal férfi pedig escort munkát vállal,hirdetik interneten,mint a prostik,mindenki a pénzszerzésen gondolkodik,ha keresni nem lehet ma sem jól!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html