Az alapkamat és az irányadó egyhetes betéti kamat emelkedése miatt már minden elemző várta a hitelkamatok érdemi növekedését is. Sajnos tovább már nem kell várni, decemberben kilenc nagybank közül hat is lépett, és komoly mértékben emelte az új lakáshitelek kamatát - írja a portál. A kamatemelkedés mértéke a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében jelentős, a thm értéke 0,37-0,87 százalékponttal emelkedett.

A kamatemelkedés miatt egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 4 -9,5 ezer forinttal emelkedhet. Emiatt 20 év alatt a teljes visszafizetendő összeg 0,9-2,3 millió forinttal növekedhet meg. 

Még jelentősebb a drágulás az 5 éves kamatperiódusú lakáskölcsönök esetében. Egy új, 5 évig fix kamatozású hitel thm értéke 0,52-0,96 százalékponttal emelkedik. Ez pedig egy 20 millió forint összegű kölcsön esetében 5 600 – 10 700 forint törlesztőrészlet növekedést eredményezne. Két évtized alatt pedig összességében 1,3-2,5 millió forinttal kellene többet visszafizetni.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a meglévő hiteleket a változás nem érinti, ezen kölcsönöknek csak a kamatperiódus fordulójakor változhat meg a kamata, az akkor érvényes piaci viszonyoknak megfelelően.