A kormány korábbi ígéreteit megszegve úgy terjesztette a parlament elé az önkormányzatok építésügyi jogköreit is érintő salátatörvényt, hogy bárkivel egyeztetett volna - írja a Népszava.

Erő Zoltán, Budapest főépítésze a korábbi tapasztalatok alapján semmi jóra nem számít a törvénymódosítás kapcsán. A városvezetés attól tart, hogy elvész a fővárosi kerületek feletti irányító szerepe, így Budapest nem fejlődhet tovább egységes városként, helyette 23 kisváros verseng majd egymással.

Elképzelhető, hogy a szabályozási jogköröket oly módon szűkíti a kormány, hogy a főváros nem jelölhet ki például új főutakat vagy villamosvonalakat. A törvényjavaslatból ez egyelőre nem olvasható ki, ám nem tudni, mit tartalmaz majd a végrehajtási kormányrendelet - magyarázza Erő Zoltán.

Az nem jó jel, hogy a jogszabály eleve eltörölné a főváros jogát a beépítési sűrűség és az épületek párkánymagasságának maghatározására, vagyis a kerületek maguk dönthetnének arról, hol milyen nagy és magas épület húzható fel. A kormány alaposan át akarja szabni az önkormányzatok építésszabályozási jogköreit. Az építéshatósági jogköröket már korábban elvették és átadták a kormányhivataloknak.