Egy hónapja hatályos az építési törvény módosítása, amely szeptember elsejétől úgy rendelkezik, hogy a 300 négyzetméter alatti alapterületű, építési engedélyezés helyett bejelentési kötelezettség alá eső lakóépületek kivitelezésénél mind az építész tervezőnek, mind a kivitelezésben részt vevőknek kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkeznie.

A kötelező felelősségbiztosítás tartalmi elemeit, számon kérhetőségét, ellenőrzését részletező kormányrendelet egyelőre nem készült el, azaz a családi ház építésben érdekelt mikro- és kisvállalkozásoknak egyelőre fogalmuk sincs, milyen feltételeknek kell megfelelniük addigra. A Napi.hu megkérdezte az építésügyben illetékes Miniszterelnökséget, hol tart a kormányrendelet előkészítése, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A módosítás leginkább olyan mikro- és kisvállalkozásokat érint, amelyek rendszerint szóbeli megállapodások alapján végzik a munkájukat, nem kötnek írásbeli szerződést a lakossági megbízásoknál, s a kötelező felelősségbiztosításra anyagilag sincsenek felkészülve - mondta lapunknak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke. Ráadásul a családi ház építéseken rendszerint több vállalkozó dolgozik, keveredik a kalákában végzett kivitelezés a különböző brigádokkal, kőműves, ács, burkoló fűtésszerelő - nem életszerű, hogy mindegyikük külön felelősségbiztosítással rendelkezzen - sorolja aggályait az ÉVOSZ elnöke.

Mit javasol a szövetség?

A szövetség számos javaslatot is megfogalmaz az új jogszabály kezelhetősége érdekében, javaslataikat a Miniszterelnökségnek is eljuttatták. Álláspontjuk szerint a kivitelezésben csak a fővállalkozó  (generálkivitelező) részére legyen kötelező a felelősségbiztosítás. Ez, nem mellesleg a megrendelőt is arra orientálja, hogy ne sokféle megbízást adjon, amivel jelentősen megnehezíti a garanciális problémák kijavításának számon kérhetőségét, hanem a komplett létesítményt felvállaló, és azért felelősséget vállaló vállalkozóval dolgoztasson.

A fővállalkozónak minimum vagyoni károkozásra, személyekben történő károkozásra, a tevékenységgel, vagy a szolgáltatási körben, valamint az alvállalkozó által okozott kárra kellene felelősségbiztosítást kötni, amely mindig a konkrét projektre szóljon. Az ÉVOSZ szabad biztosítóválasztást is szorgalmaz - mondta lapunknak Koji.

Kalákás megoldás esetén pedig az építtető maga feleljen a hibákért, vagy a harmadik félnek okozott  kárért - vallja a szövetség.

Az elvárt minimális fedezeti összeget értékkategóriánként határoznák meg. Három kategóriát javasolnak: 40 millió forint alatti, 40-100 millió forint közötti és 100 millió forint feletti lakóingatlanra köttetnének felelősségbiztosítást. A tervező és a kivitelező pedig külön-külön felelősségbiztosítással rendelkezzen - véli a szakszövetség.