Építkezne? Fontos változások jönnek júliustól!

Ez év elejétől a legfeljebb 300 négyzetméteres lakóházak építéséhez nem kell engedélyt kérni, elég a bejelentés, viszont a kötelező tervezői művezetés 166 ezer 500 forintjába kerül az építtetőnek. A ház elkészültét igazoló bizonyítványért pedig akár 1,4 millió forintot is kell fizetni.
Németh Géza, 2016. június 19. vasárnap, 11:46
Fotó: Napi.hu

Az építési törvény ez év elejétől megengedi, hogy a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése esetén - építési engedély helyett - az építtetőnek elegendő bejelentenie építési szándékát az építésügyi hatósághoz. A bejelentést az építés megkezdése előtt 15 nappal kell megtenni.

Ha elkészül az épület, akkor pedig nem használatbavételi engedélyt, hanem a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítványt kell kérni. Ha az előbbi bejelentéstől nem telt még el 3 év, akkor a bizonyítványt ingyen adja a hatóság, majd a 3 és 4 év közötti időszakban 200 ezer, továbbá pedig évente 100 ezer forinttal emelkedő igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. Ha valaki a bejelentés hatályának az utolsó - a tizedik - évében kéri a bizonyítványt, akkor azért már 1,4 millió forintot kell fizetni.

Elektronikusan megy a kommunikáció

A Magyar Közlönyben megjelent és július 1-től hatályos kormányrendelet szerint az építési szándék bejelentését az elektronikus építési napló "készenlétbe helyezésével" kell megtenni. Ezen az elektronikus felületen kommunikálnak ettől az időponttól az építés szereplői a hatósággal. A naplóba fel kell tölteni a kivitelezési dokumentációt is.

Az  építtető és az  építész tervező, a kötelező tervezői művezetés feltételeit a tervezési szerződésben rögzíti. A tervezői művezető legalább hat alkalommal ellenőrzi az építést, az utolsó ellenőrzéskor rögzítenie kell az építési naplóba azt, hogy az épület - a kivitelezési dokumentáció szerint - elkészült. Ezért a tervező legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér másfélszeresét kérheti el. Miután jelenleg a kötelező legkisebb munkabár 111 ezer forint, a díj 166 ezer 500 forint lehet.

A ház elkészültéről kiállított hatósági bizonyítványt is az elektronikus építési naplóba tölti fel a hatóság. Ha fizetni kell a bizonyítványért - mert a bejelentéstől számított 3 éven túl készült el az épület -, akkor előbb igazolni kell az igazgatási szolgáltatási díj befizetését.

Az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet pedig azzal a szabállyal egészül ki, hogy a bejelentéshez kötött lakóépületeknél az építési munkaterületen - a közterületről jól látható helyen - fel kell tüntetni az építtető nevét, a kivitelezés kezdési és várható befejezési időpontját, a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási számát, az építészeti-műszaki tervező nevét, névjegyzéki jelölését, továbbá  a tervezői művezető nevét és névjegyzéki jelölését is.

Saját házhoz nem kell szakképzettség

A bejelentéssel épülő saját házon illetve a hozzátartozó által építtetett ilyen házon szakképzettség nélkül is lehet dolgozni, amennyiben azt a vállalkozó kivitelező jóváhagyja és felügyeli.

Azt, hogy a mezőgazdasági területen lévő - a zártkerti művelés alól kivett - telek legfeljebb 10  százalékát be lehessen építeni, egy másik Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet teszi lehetővé. A különálló lakóépület beépítési magassága legfeljebb 7,5 méter lehet. Ezzel együtt a települések belterületi építési telkeit és a beépítésre nem szánt területeit az eddigi 5 százalék helyett 10 százalékig lehet beépíteni.

A kormány kiegészítette az építésfelügyeleti rendeletet is. Eszerint az építésfelügyeleti hatóság az építőipari kivitelezési tevékenység folytatásának ellenőrzését szúrópróbaszerűen a helyszínen, az ellenőrzési utasításban foglaltak szerint, továbbá távoli eléréssel, az elektronikus építési napló alapján végzi.

Bírságok

Végül a bírságokra is kitért a kormányrendelet. Az építtetőnek - amennyiben nem alkalmaz tervezői művezetőt - 100 ezer forintot, továbbá az épület számított értékének az 5 ezrelékét, de legfeljebb 500 ezer forintot kell fizetnie.

Ha a hatóság megállapítja, hogy az építkezésen szakmunkát nem arra képesített személy végez, akkor a fővállalkozónál 150 ezertől, míg az alvállalkozónál 80 ezer forintról indul a bírság, amely "elkapott" személyenként értendő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.06.19 20:51

Fideszes ........domb lakói készítették ezt az őrültséget, vagy marslakók? Nagyon ideges lesz mindenki akinek a szomszédságában valamilyen rá nézve hátrányos építkezés kezdődik csak úgy.
A módosítás ellen van az önkormányzatok többsége, a lakosság, tudomásom szerint a Kamara is.
Persze ha fidesznyikség mértéke a mérvadó egyországos hivatalban, akkor születnek ilyen förmedvények. Vagy netán valakiket zavartak az engedélyek a gátlástalan önkifejezésben?
Nemzeti kormányunk megtagadja a magyar hagyományokat. minden magyar községben a telek jobb szélére építkeztek évszázadok óta, sem ablak sem ajtó nem nyílt a szomszéd felé. Most majd lesz össze-vissza mindenféle építmény, terhelve sérelmekkel ami majd perekhez és családok százezrei életének megkeserítéséhez vezet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.06.19 20:36

@gybognarjr: Igen. A zánkai baleset után derült ki hogy az összegányolt kalandparkok fele balesetveszélyes, a Bükkben összegányolt libegőn is baleset történt az első héten, csak a szerencsének volt köszönhető hogy nem lett halálos vége. Mindenkinek azt tanácsolom hogy messzire kerülje el a mutyibanda összegányolt létesítményeit a biztonsága érdekében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2016.06.19 18:54

Ez az engedmény a legnagyobb bűntény, amit az emberek testi épsége ellen elkövet a kormánynak álcázott bűnözőkből álló rablóbanda.
Az emberi használatra készülő épületek biztonságát éppen az engedélyezéshez tartozó strukturális, tűzbiztonsági, anyagfelhasználási, energia gazdálkodási és recycle kivizsgálás teszi biztonságosabbá és társadalmilag is a haladó technológia alkalmazására késztetővé.
A felhasznált anyagok és az építkezés módszerének legmagasabb fokú szabványosításával és a strukturális számítások geográfiailag is pontosan behatárolt programozásával érhető el, hogy az épületek biztonsága, felhasználhatósága, élettartama, tűz és földrengés, viharok, szélnyomás elleni kapacitása a legmagasabb elérhető fokon legyen. (Nálunk a még a strukturális számítások változó értékei is házszámra meg vannak határozva egyedileg, a talajminőség és egyéb természeti kihívásokat, földrengési értékeket, szél, csapadék és árvíz mértéket számba véve.)

Magyarországon, mint látjuk az egészségügyben is, valamint az elesettek, rokkantak, betegek, öregek és munkások biztonsága, jóléte, egészsége iránti totális nemtörődömséggel, az emberi élet fabatkának sem számít a rablóbanda szemében, akiket csak az ország totális kirablása és Afrikai oktatási szintre való lezüllesztése érdekel. A civilizáció véget ér az Osztrák határnál.

Építész tervező vagyok, amit láttam építeni Magyarországon és elég sok helyen, az nálunk Los Angelesben még emberi használatra való külső budinak is veszélyesek és gyatrák. Minden cselekedetnek megvan a következménye, még, ha azt a magyarok nem is vállalják el. Az épületek ezt nem veszik figyelembe, amikor tűzvész, földrengés, vihar pusztít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html