Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Májusban stagnált a GKI építőipar bizalmi indexének értéke, amely a szektor rövid távú kilátásait a rendelésállományok értékelése és a foglalkoztatási várakozások alapján számítva foglalja egyetlen mutatóba.

A magasépítő cégek kissé derűlátóbbá váltak, míg a mélyépítők kilátásai valamelyest tovább romlottak. Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése májusban hibahatáron belül javult az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján, s így most sem tört ki az elmúlt csaknem másfél évben tapasztalható szűk sávból.

A nyers adatok sem mutatnak lényeges elmozdulást. A cégek 37 százaléka számolt be növekvő, 11 százaléka  csökkenő termelésről. Ugyanez a két arány áprilisban 30 és 7 százalék volt volt.

A magasépítés esetében a megítélés enyhe romlása, a mélyépítés esetében viszont annak javulása következett be - derül ki a GKI friss felméréséből.

Építőipari bizalmi index/GKI
(szezonálisan kiigazított adatok)

A rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest nem változott a szezonálisan kiigazított adatok alapján,de a nyers adatok sem jeleznek különösebb változást. Májusban a válaszadó vállalkozások 40 százaléka számolt be magas és 12 százalékuk alacsony rendelésállományról, szemben az áprilisi 33 és 6 százalékkal.

Nem változtak érdemben az előző hónaphoz képest a foglalkoztatási várakozások, ám a nyers adatok enyhe, de kedvezőtlen irányú változást mutatnak. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 24 százaléka, míg annak csökkentésére 10 százalékuk készül. Áprilisban ugyanez a két arány rendre 22 és 5 százalék volt.

Májusban, az előző hónaphoz képest enyhén erősödött az áremelési törekvések intenzitása a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok ugyanakkor kissé lefelé mozdultak el: az áremelést tervezők aránya az áprilisi 43 százalékról májusra 40 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 2 százalékos.

A munkaerőhiány széles körben, a cégek kétharmadának okoz gondokat, de a kapacitások hiánya is sok termelőnek okoz problémát.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése májusban igen jelentősen javult az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is számottevő pozitív fordulatot jeleznek: a derű- és borúlátók aránya májusban 39 és 8, míg áprilisban pedig 20 és 9 százalék volt.