Júliusban, havi alapon alig változott az építőipari bizalmi index, az ágazat rövid távú kilátásait a foglalkoztatási várakozások és a rendelésállomány alapján egyetlen számba foglaló mutató - derül ki a GKI legfrissebb felméréséből.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése júliusban az előző hónaphoz képest valamelyes romlott a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A termelői elégettség így nagyjából megfelel az áprilisinak. Júliusban a nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok is enyhe rosszabbodásra utalnak havi alapon. Ebben a hónapban a cégek 9 százaléka számolt be növekvő, 43 százaléka csökkenő termelésről, míg júniusban rendre 9 és 40 százalékuk vélte így. Júliusban a magasépítők elégedettsége nem változott, míg a mélyépítőké csökkent.

Romlott a rendelésállományok értékelése

A meglévő rendelésállományok értékelése - a júniusi javulás után - júliusban némileg romlott. A nyers adatok is erre utalnak havi alapon. Júliusban a válaszadó vállalkozások 11 százaléka számolt be magas és 35 százalékuk alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júniusban 17 és 35 százalék volt.

A foglalkoztatási várakozások - május és június után - júliusban is javultak az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is némi pozitív változást jeleznek. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 14 százaléka, míg annak csökkentésére 10 százalékuk készül. Júniusban ugyanez a két arány rendre 13 és 12 százalék volt.

Az áremelési törekvések intenzitása júliusban némileg csökkent az előző hónaphoz képest, a nem kiigazított adatok szerint csak szerény változást mutatnak: az áremelést tervezők aránya az júniusi 19 százalékról júliusra 10 százalékra apadt, míg az árcsökkenésre számítóké 8 százalékról 9 százalékra emelkedett.

Laza fizetési fegyelem

Júliusban a kereslet hiánya és a munkaerőhiány okozta a legtöbb gondot a termelőknek. A vevők laza fizetési fegyelme is széles körben jelent nehézséget - ebben minden negyedik cég érintett.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése - május és június után - júliusban is érezhetően javult az előző hónaphoz képest: a derű- és borúlátók aránya júliusban 18 és 35, míg júniusban 14 és 45 százalék volt.