Hétéves mélyponton a bizalom az építőiparban

A koronavírus okozta járvány hatására az építőipari bizalmi index értéke áprilisban valósággal zuhant havi alapon. Májusban némi pozitív korrekció következett be, az index szerény 4 ponttal emelkedett. Ezzel együtt e mutató továbbra is hét éves mélypontján van - derül ki a GKI friss, az EU támogatásával készített felméréséből.
Szepesi Anita, 2020. május 24. vasárnap, 11:40
Fotó: BKK

Minimális korrekció után továbbra is hétéves mélyponton áll a GKI építőipari bizalmi indexe, a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján az ágazat rövid távú kilátásait egyetlen számba foglaló mutató.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése - az áprilisi nagy zuhanás után - májusban is érezhetően csökkent az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján, s ezzel e mutató továbbra is hétéves mélypontján van. A nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok csak nagyon enyhe csökkenésre utalnak havi alapon.

Májusban a cégek 5 százaléka számolt be növekvő, 54 százaléka növekvő termelésről, míg áprilisban ez az arány rendre 6 és 52 százalék volt. Ebben a hónapban a magas- és mélyépítők elégedettsége egyaránt csökkent.

A meglévő rendelésállományok értékelése májusban hibahatáron belül változott a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok némi további romlásra utalnak havi alapon. Májusban a válaszadó vállalkozások 14 százaléka értékelte magasnak, míg 50 százalékuk alacsonynak a rendelésállományt szemben az áprilisi 11 és 38 százalékkal.

Valamit javult a foglalkoztatás

A foglalkoztatási várakozások ugyanakkor érezhetően javultak májusban az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján, de így is elmaradnak a márciusi szinttől. A nyers adatok is pozitív korrekciót jeleznek.

A májusi válaszok alapján a következő három hónapban a cégek 11 százaléka készül a létszám bővítésére, míg 22 százalékuk leépítést tervez. Áprilisban ugyanez a két arány rendre 8 és 30 százalék volt.

Az áremelési törekvések intenzitása májusban, a bő egy éve tartó csökkenési tendenciát követve enyhén tovább csökkent az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya az áprilisi 28 százalékról májusra 17 százalékra míg az árcsökkenésre számítóké 15 százalékról 7 százalékra csökkent.

Májusban is a kereslet hiánya okozta a legtöbb gondot a termelőknek. A munkaerőhiány illetve a vevők laza fizetési fegyelme is széles körben okoz gondokat.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése - a márciusi és áprilisi zuhanás után - májusban valamelyest javult az előző hónaphoz képest. A szezonálisan kiigazítatlan adatok is javulást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya májusban 5 és 68, míg áprilisban 6 és 88 százalékot tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK