Szakemberek és innováció nélkül véget érhet a magyar csoda

Az építőipar az idei kiugró teljesítménye után várhatóan jövőre is kétszámjegyű bővülést ér el Magyarországon - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) évzáró közgyűlésén az MTI szerint.
Domokos Erika, 2018. december 14. péntek, 15:10
Fotó: Napi.hu - Miskolc önkormányzata

Az első tíz hónapban 22 százalékkal bővülő ágazati teljesítményről azt mondta, ez kiugró ütemnek számít az Európai Unióban, hiszen a 28 tagállamban az építőipar átlagos növekedése 4,3 százalékos volt. Ahhoz, hogy az építőipar továbbra is megőrizze a lendületes növekedési ütemét, változnia kell a vállalati struktúrának, enyhülnie kell a szakemberhiánynak, és jelentős technológiai korszerűsítést is végre kell hajtani.

A kormány elkötelezett annak érdekében, hogy az építőipar visszanyerje súlyát a gazdaság meghatározó ágazataként, most az építőipar a GDP mintegy 4,5-5 százalékát állítja elő, ez az arány a válság előtti években 7 százalékhoz közelített - mondta a pénzügyminiszter. 2018. első három negyedévében több mint 10 ezer új lakás épült, 28 százalékkal több mint egy évvel korábban. A bővülés hátterében a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, kiemelten az otthonteremtési program 2015-ös életre hívása áll - véli a pénzügyminiszter.

Vannak problémák

Koji László, az ÉVOSZ elnöke megnyitó beszédében jelezte: az építőipar idén is jó évet zár, a termelési értéke eléri a 3000 milliárd forintot. Napjainkban az építőipar 70 ezer dolgozóval többet foglalkoztat, mint a mélypontot jelentő 2013-ban, és az ágazat erőteljes gépesítésbe is kezdett. A problémák között felvetette, hogy az ágazatban a munkaerő a "könnyebb, lazább" foglalkoztatók felé áramlik, ugyanis a dolgozók jó része azt kedveli, ha a jövedelem egy része a zsebbe megy, oda mennek, ahol laza a munkafegyelem, cserébe elnézik a munkavédelmi hiányosságokat is. A mikrovállalkozások nagy tömege nem képes a megfelelő innovációra, az összetettebb építési feladatok elvégzésére, ezt továbbképzéssel erősíteni kell.

Akormány novemberben döntött arról, hogy 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek - közölte a pénzügyminiszter. Idén több mint 230 milliárd forintot különítettek el az otthonteremtés elősegítésére, ami jövőre tovább emelkedik, valamint bevezették az építőipari támogatási programot, amelyre idén 16 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az építőipar potenciális megrendelés-állománya 2023 végéig - szakértők számításai szerint - 24 ezer milliárd forintot ér el, ebből 14 ezer milliárd forintot tesznek ki a várható állami megrendelések - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A következő években ezer kilométer közút építését, korszerűsítését akarja megvalósítani a kormány, azt akarják elérni, hogy minden megyeszékhelyet gyorsforgalmi út kössön össze a fővárossal. A hozzávetőleg tízezer milliárd forint magánberuházásból mintegy 2000 milliárdra rúgnak majd a magánlakás- és más lakossági építkezések, és 8000 milliárd forintot jelentenek majd az olyan nagy beruházások, mint például a BMW-gyár megépítése. Az ITM államtitkára szerint 2019-ben újabb 6 milliárd forinttal kívánja támogatni a kormány az építőiparban tevékenykedő magyar vállalkozásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.12.20 12:35

@na4: azért ez ebben a formában nem igaz, max a falakat húzzák fel 3d nyomtatással, azt meg egy átlag ház esetében a kőműves is viszonylag gyorsan megcsinálja, a ház építésben nem es a macera.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.12.20 12:21

@na4: Nagyváros belsejében azért még nem megy a nyomtatósdi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.12.20 08:36

Ez a sötét bagázs hamarosan megy a levesbe. Az USA-ban már van egy cég, ami 3D nyomtatott házakat készít. Egy ház kb. 4000$-ba kerül, az kb. 1.2 millió Ft, és megvan két nap alatt tokkal vonóval. Még egy kis lakberendezés, ez az, és egy hét alatt van egy lakásod fillérekből. Ezt a lelketlen, link bandát pedig ki kell rúgni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.12.15 18:12

Ha igaz, amit a képen látok, akkor ez egy silány, elavult építőipari technológia. Gagyi, hulladék kőkorszaki építkezés. Szar munka, szar anyag, méregdrágán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html