Pluszban a lakásépítők, mínuszban a többiek

Idén eddig a június volt a legjobb hónap az építőiparban, ekkor volt a legtöbb munka - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke pénteken a köztévében.
Csernátony Csaba, 2020. augusztus 14. péntek, 10:17
Fotó: Getty Images

Bár júniusban 15,7 százalékkal gyengébben teljesített az építőipar, mint egy évvel korábban, ezzel együtt 365 milliárd forintos beruházásával ez volt az idén eddig a legjobb hónap - idézi az MTI a szakembert.

Miközben az épület- és lakásépítéssel foglalkozó cégeknek 5 százalékkal nőttek a megrendelései, addig az út- és vasútépítéssel, valamint a mélyépítéssel foglalkozó vállalatoknak 30 százalékkal csökkentek. Hozzátette, az Európai Unióban az építőipar teljesítménye körülbelül 25 százalékkal csökkent az első fél évben az egy évvel ezelőtti szinthez képest, míg Magyarországon 7,4 százalékkal.

Magyarországon az építőiparban általában az állami és az önkormányzati megrendelések dominálnak, viszont most az utóbbiak nagyon visszaestek, így körülbelül 50 százalékkal kevesebb önkormányzati megrendelés volt idén az első fél évben, mint egy évvel korábban.a

HOZZÁSZÓLÁSOK