Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A januári stagnálás után, februárban 4 ponttal csökkent a GKI építőipari bizalmi indexe, amely a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások összevetésével egyetlen számba foglalja az ágazat rövid távú kilátásait.  A februári csökkenéssel a mutató hároméves mélypontjára esett. Februárban a magas- és mélyépítő cégek is valamivel borúlátóbbá váltak a GKI legfrissebb elemzése szerint.

Februárban az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése hibahatáron belül csökkent az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, szezonálisan nem kiigazított adatok is romlásra utalnak havi alapon.

A cégek 11 százaléka számolt be növekvő, 19 százaléka csökkenő termelésről, míg ugyanez a két arány januárban 16 és 14 százalék volt. A mélyépítők elégedettsége valamelyest csökkent, míg a magasépítőké gyakorlatilag nem változott.

Míg januárban, az előző hónaphoz képest  érezhetően javult a meglévő rendelésállományok értékelése, februárban valamivel kisebb mértékben ugyan, de romlott a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok is enyhe romlásra utalnak havi alapon. Februárban a válaszadó vállalkozások 17 százaléka számolt be magas és 21 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány januárban 20-20 százalék volt.

Minden tizedik cég leépítésre készül

Enyhén romlottak a foglalkoztatási várakozások az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok nem mutatnak érdemi változást. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 19 százaléka készül, míg 10 százalékuk csökkentést tervez. Januárban ugyanez a két arány rendre 17 és 8 százalék volt.

Az áremelési törekvések intenzitása februárban is csökkent ezen a téren 2019 eleje óta érezhető egy csaknem folyamatosan csökkenő tendencia. A nem kiigazított adatok szerint az áremelést tervezők aránya a januári 31 százalékról februárra 32 százalékra, míg az árcsökkenésre számítóké 1-ről 8 százalékra nőtt.

Megjelent a kereslethiány

Az anyag- és/vagy kapacitáshiány termelés-korlátozó szerepe éves alapon érezhetően mérséklődött, míg a kereslet hiányának említési gyakorisága kezd feljebb kapaszkodni az elemzés szerint.

Mind a nyers, mind  szezonálisan kiigazított adatok alapján valamelyest romlott a magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése. A derű- és borúlátók aránya februárban 9 és 23, míg januárban 12 és 17 százalék volt.