A legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások adatai alapján 2020 első félévében az országosan előállított 1292,9 milliárd forint termelési érték összehasonlító áron 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól.

A vállalkozások székhelye szerint mindössze négy megyében bővült az építőipar teljesítménye (Komárom-Esztergom megyében a leginkább, 9,1 százalékkal). A legnagyobb visszaesés (26 százalékos) Győr-Moson-Sopron megyében következett be.

Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 2,1, illetve 1,6-szerese az országos átlagnak (132 ezer forint), míg Nógrád megyében a mutató értéke az átlag 26 százalékát érte el.

 

Kép: KSH

A 20 megye (19 megye plusz Budapest) közül mindössze kettő, a már említett Budapest és Bács-Kiskun egy főre jutó termelési értéke haladta meg az országos átlagot, Komárom és Fejér átlagos teljesítményt nyújtott, további 16 megyében jóval az országos átlag alatt maradt a fajlagos termelési érték.

A vállalkozások első félévében megkötött új szerződéseinek értéke 1612,9 milliárd forintot tett ki, ami volumenében 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Mindössze öt megyében nőtt az új szerződések volumene: a leginkább Vas megyében (1,8-szeresére). A legnagyobb (76 százalékos) csökkenés a Csongrád-Csanád megyei építőipari cégek körében következett be.

Az építőipari vállalkozások 2020. június végi szerződésállománya 2036 milliárd forint volt, amely volumenében ötödével elmaradt az egy évvel korábbitól. Egyedül Heves megyében nőtt a szerződésállomány (21 százalékkal) az egy évvel korábbihoz képest.