Építőipar: az ország négyötöde átlag alatt teljesít

Az első félévében az építőipari termelés értéke összehasonlító áron 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Egy lakosra országos átlagban 132 ezer forintnyi termelési érték jutott. Budapesten és Bács-Kiskun megyében az átlag 2,1, illetve 1,6-szeresét produkálták a cégek, a lista másik végén álló Nógrád megyében a mutató értéke az átlag mintegy negyedét érte el, 16 megye építőipari cégei átlag alatti teljesítményt mutat a KSH friss, megyei összesítése szerint.
Szepesi Anita, 2020. október 19. hétfő, 18:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások adatai alapján 2020 első félévében az országosan előállított 1292,9 milliárd forint termelési érték összehasonlító áron 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól.

A vállalkozások székhelye szerint mindössze négy megyében bővült az építőipar teljesítménye (Komárom-Esztergom megyében a leginkább, 9,1 százalékkal). A legnagyobb visszaesés (26 százalékos) Győr-Moson-Sopron megyében következett be.

Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 2,1, illetve 1,6-szerese az országos átlagnak (132 ezer forint), míg Nógrád megyében a mutató értéke az átlag 26 százalékát érte el.

 


KSH

A 20 megye (19 megye plusz Budapest) közül mindössze kettő, a már említett Budapest és Bács-Kiskun egy főre jutó termelési értéke haladta meg az országos átlagot, Komárom és Fejér átlagos teljesítményt nyújtott, további 16 megyében jóval az országos átlag alatt maradt a fajlagos termelési érték.

A vállalkozások első félévében megkötött új szerződéseinek értéke 1612,9 milliárd forintot tett ki, ami volumenében 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Mindössze öt megyében nőtt az új szerződések volumene: a leginkább Vas megyében (1,8-szeresére). A legnagyobb (76 százalékos) csökkenés a Csongrád-Csanád megyei építőipari cégek körében következett be.

Az építőipari vállalkozások 2020. június végi szerződésállománya 2036 milliárd forint volt, amely volumenében ötödével elmaradt az egy évvel korábbitól. Egyedül Heves megyében nőtt a szerződésállomány (21 százalékkal) az egy évvel korábbihoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.10.20 00:10

@Mezei1995: Amilyen népmozgalmi adatok vannak Magyarországon, inkább a lakásfelújításokat kellett volna támogatni...

De hát a lakástakarékokat kinyírták 2 nap alatt!

A mostani bejelentések meg nagy tűzoltásnak tűnnek...
Rájöttek, hogy 27% ÁFA és vírushelyzet együtt egyenlő a fejjel a falnak futással!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2020.10.19 19:47

Máshol én már leírtam ,de ugyanezt tudom mondani erre is !!!!

Itt lenne már az ideje a kedves fidesznek akik már 2010 óta uralkodnak észbe kapni. Fel kellene már a keleti országrészeket zárkóztatni a nyugati országrészekhez ! Nyugat -kelet földrajzi különbség szokás szerint. Nem csak a saját töküket vakargassák már. 2010 óta ez nem megy nekik. Csak a vip-ben tudják nézni a focit. Ilyen ez az orbán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html