Ezermilliárd forint tűnhet el az építőipar fekete bugyrában

Közel ezermilliárd forintot érhet el egy év alatt az építőipari feketemunka értéke. A Market vezére szerint online kasszák javíthatnának a helyzeten.
Szabó Zsuzsanna, 2020. február 24. hétfő, 09:28
Fotó: Getty Images

A szakma 20-25 százalékosra becsüli az építőiparban az adóelkerüléssel szerzett jövedelmek arányát - mondta el a Világgazdaságnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a hvg.hu szerint. Ez azt jelenti, hogy az 1000 milliárd forinthoz közelít az az összeg, amely után nem adóztak.

Scheer Sándor, a Market Zrt. vezérigazgatója azt mondta a lapnak: egy olyan online kassza volna jó az ágazat számára, amilyen a kereskedelemben vagy a vendéglátásban már van. Koji László pedig arról beszélt: a nagyvállalatokat látja a NAV, a kis cégeknél viszont "szerény a számlaadási hajlandóság".

Ahhoz, hogy ki lehessen fehéríteni az ágazatot, egy átfogó ellenőrzési rendszerre volna szükség. A tapasztalatok rosszak az ilyenekről, az e-naplót például úgy tették kötelezővé, hogy a mikro- és kisvállalkozások megszenvedtek az informatikával, semmiféle támogatást nem kapott a szakma - jegyezte meg az ÉVOSZ elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK