A KSH adatai alapján összeállított pontos listán, jelenleg közel 2500 település szerepel. A kedvezményezettek a csökkenő lakosságszámú, ötezer fő alatti települések, amelyek amúgy is hátrányosabb helyzetben vannak - mondta ezt Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

A kormánybiztos szerint szigorú feltételeket igyekeznek szabni a falusi csokkal való visszaélések megakadályozására. Eszerint feltétel lesz a legalább egyéves - a legmagasabb támogatási összegnél kétéves - folyamatos tb-jogviszony, az erkölcsi bizonyítvány, valamint az, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló cégtől nem lehet majd ingatlant vásárolni.

Gyopáros azt is elmondta, hogy 2022. július 31-ig kehet igényelni falusi csokot, azonban a kormány folyamatosan figyeli majd a program megvalósulását és hatásait, és ha jól működik, akkor később ki is terjeszthetik.

A támogatás részeként az egygyermekes családok 600 ezer forint, a kétgyermekes családok 2 millió 600 ezer forint, a háromgyermekes családok pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak használt lakás vásárlására vagy annak korszerűsítésére, bővítésére. A falusi csokot tanyákra is föl lehet venni. A támogatás 2019 július elsejétől lesz elérhető.

Furcsaságok

A kormány pénteken adta ki azoknak a településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a korábban bejelentett falusi csok támogatás. A Népszava azonban szombaton arról írt, hogy több furcsaságot talált a falusi csok körül. Ezek között az egyik, hogy a Magyar Nemzetnek a kormánybiztos által emlegetett szigorú feltételekről még nem jelent meg a rendelet.

A másik, hogy bár a kormány arról beszél, hogy a csökkenő lakosságszámú, ötezer fő alatti, hátrányos helyzetű települések találhatók a listán, a Népszava talált olyan kedvezményezetteket, ahol nemhogy csökkent volna, de nőtt a lakosságszám, több olyan település viszont nem szerepel a listán, amelyekre igaz lenne a kormányzati célkitűzés. Egyebek mellett péládul az elszegényedő, fogyó lakosságú Újdombrád nincs a támogatottak között, de az egyik legfelkapottabb balatoni település, Tihany viszont rajta van.

MInden tisztázódott

A Magyar Nemzet a Népszavával ellentétben úgy látja, hogy minden tisztázódott. A lap szerint "elsősorban a turisztikai régiókban volt kérdéses, hogy a csökkenő lélekszám kritérium a ténylegesen ott lakók számában alakuló változást jelenti-e, vagy azok is beleszámítanak, akik csak papíron élnek az adott településen, azaz a nyaralójukba, üdülőjükbe vannak bejelentve, de életvitelszerűen nem ott laknak." A lap szerint a felsorolás azt mutatja, hogy végül az életvitelszerűen ott lakókat vették figyelembe, így kerülhetett fel a listára számos kedvelt Balaton-parti település.