A cégvezetés a közlemény szerint éppen egy érdemi és konstruktív egyeztetés közepén tartott a finanszírozó Raiffeisen Bankkal, amit a bírósági döntés most megszakít. A banki hiteltartozás összege a Raiffeisen Bankkal szemben 3,4 milliárd forint, amely a hitelszerződésben rögzített garanciák, biztosítékok alapján előnyösen rangsorolt. Más banki tartozása nincs a vállalatnak. Nincs a cégnek bértartozása és a bérek utáni járuléktartozása, valamint állami adótartozása sem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagy az önkormányzatok felé.

A közlemény emlékeztet arra: Demján Sándor közvetett tulajdonosként több cégén keresztül, saját vagyonából 8 milliárd forint finanszírozást biztosított az Arcadom Zrt. és leányvállalatai túléléséhez az elmúlt években - akkor is, amikor a vállalat megrendelői nem, vagy késve fizettek -, ennyi veszteséget már átvállalt. Ezzel a társaság a cég tartozását 960 millió forintra vitte le a külső szállítók, alvállalkozók felé.

Mégsem olyan sima az ügy?

Tavaly decemberben az Átlátszó.hu arról írt, hogy nagyjából egymilliárd forintra perlik az Arcadomot a Tóváros Lakópark-projekt károsultjai: lakók és alvállalkozók. A Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cég fizetés helyett pereskedik, és esetenként a cég csődjével fenyegeti a járandóságát követelő alvállalkozókat. A portál bő egy hónappal ezelőtt azt írta, hogy ez a fenyegetés nem tűnt alaptalannak: zuhanó árbevétel mellett évről évre milliárdos nagyságú veszteséget termel a Demján Sándor és Nyúl Sándor érdekeltségébe tartozó cég, 2013-ban pedig negatívba fordult a társaság saját tőkéje is. A cikkben felsorolták, milyen trükkökkel kerülte ki az Arcadom az alvállalkozók kifizetését.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Arcadom részt vett az új debreceni villamosvonal kivitelezésében is, amit hangos botrányok kísérték. A projektet 2013-ig vezető Arcadom ugyanis két éven át nem haladt a munkákkal és elszámolási vitákba is keveredett az alvállalkozókkal.

Jön még pénz a debreceni villamosból

Ha a debreceni villamosvonal-építés Arcadomot megillető kifizetései - a projekt Európai Uniós finanszírozású - megtörténnek, abból közvetlenül az ottani alvállalkozókat fizeti ki a cég, így további 250 millió forinttal csökken a tartozása külső beszállítói felé.

Amennyiben a felszámolási eljárás folyamán nem sikerül felszámolási egyezséget létrehozni, Demján Sándor "a VOSZ elnökeként és felelős, etikus befektetőként úgy döntött, hogy magánvagyona terhére, jelentős részben kártalanítja a vállalat felszámolása miatt beragadt hazai beszállítókat" - áll a cég közleményében.

Az építőipari felszámolások gyakorlatában általában a felszámolási törvény által előírt 2 éves lezárási időszak végén, az úgynevezett F soros, nem biztosított hitelezők, beszállítók követeléseik átlagosan alig 5 százalékát kapták meg az elmúlt években.

A tőke 70 százalékát fizetné ki a nagyvállalkozó

Demján Sándor ezzel szemben a felszámoló biztos által visszaigazolt követeléseket egy faktorcégen keresztül, 70 százalékos tőkeértéken kifizeti. A követelésvásárlási szerződés ki fog térni arra is, hogy ha a felszámolási eljárás során, annak végeztével a megindított, vagy megindításra kerülő perekből, eszközértékesítésekből további pénzeszközök maradnak a nem biztosított hitelezőknek, akkor akár 100 százalékban is pénzükhöz juthatnak a hazai vállalkozók.

Hozzáteszik, Demján Sándor a kártalanítási összeget, vagyis a finanszírozást a faktorcég követelésvásárlásához saját vagyonából biztosítja, "azt is remélve, hogy ezzel példát tud adni más vállalkozóknak, cégtulajdonosoknak". Hozzáteszik, korábban sem más magántulajdonos, de az állami cégeknél maga az állam sem vállalt át beszállítóktól veszteséget a felszámolások során.

40 napig jelethetik be követeléseiket a hitelezők

A kártalanítási folyamat koordinálására Demján Sándor - az egyébként általa az Euroinvest Zrt. vagyonkezelésével megbízott - Boródi Ferencet kérte fel személyes megbízottjaként.

A több mint 650 korábbi alvállalkozó, beszállító közvetlenül is értesítést fog kapni a folyamatról a gyors lebonyolítás érdekében. A hitelezőknek a felszámolási törvény értelmében 40 napjuk van arra, hogy követeléseiket a felszámoló szervezet felé bejelentsék. Ezt követően a visszaigazolt követelések tulajdonosaival azonnal kapcsolatba lépnek, akár a felszámolási egyezséggel kapcsolatban, akár követeléseik kivásárlásával lesz teendőjük - ismerteti közleményében az Arcadom.

QP | Quality Placement