Felújítási vagy bérlakásprogramot hiányol a szakma is

Az építőipari megrendelések folyamatos szinte ntartására új lakásfelújítási programra vagy önkormányzati bérlakásprogramra lenne szükség - mondta az MTI szerint Koji László, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1-en.
Domokos Erika, 2019. október 21. hétfő, 15:29
Fotó: Pixabay

Az egyik legnagyobb kihívás a szakképzés átalakítása, mivel egyre kevesebb fiatal választ építőipari szakmát. A fiatalokat koncentrált, jól felszerelt iskolákkal, ösztöndíjakkal és kollégiumokkal lehetne ösztönözni arra, hogy építőipari szakmát válasszanak - véli Koji László ÉVOSZ-elnök.

A magyar építőipar három év alatt 80 százalékkal növelte a teljesítményét. A múlt heti, debreceni építőipari konferencián fontos téma volt, hogy hogyan tartható fenn ez az építőipari szárnyalás, amelyhez elsősorban a megrendelések folyamatos szinten tartása járulna hozzá. A megrendelések folyamatos szinten tartására új lakásfelújítási programra vagy önkormányzati bérlakásprogramra lenne szükség.

Az elmúlt években megerősödtek az építőipari cégek, de ahhoz, hogy továbbra is legyen munkájuk, éves szinten minimum 20-25 ezer új lakást kellene építeniük - magyarázta a szövetség elnöke. Jelenleg minden negyedik új lakás állami támogatással készül, de az építőipari cégeknek az lenne a legjobb, ha a januártól bevezetésre kerülő 27 százalékos áfának a negatív hatása kivédhető lenne. Az egyik lehetőség erre, hogy aki életvitelszerűen szeretne új lakásban lakni, egyszeri alkalommal jogosult legyen 5 millió forint forgalmiadó-visszatérítésre - mondta Koji László.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2019.10.21 15:48

Ez a rendszer minden jót tönkre tesz!Volt egy jó lakásfelújítási program a lakástakarék pénztáraknál!Ebbe is beletenyerelt a "mi államunk", persze a mi érdekünkben, ahogy ők mondnák!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html