Fontos változás a lakáspiacon

Miközben Nyugat-Európában hatalmas lakásportfóliók vannak ingatlanalapok tulajdonában, Magyarországon a professzionális cégek szinte csak a magánszemélyek bérlakásait kezelik - derül ki a szerdai Világgazdaság körképéből.
Domokos László, 2017. december 20. szerda, 07:01
Fotó: MTI Fotó

Vevőink között a Budapesten új otthont vásárló külföldiek 80 százaléka befektetési céllal, azaz kiadásra vesz lakást, míg a magyar vevők a lakások mintegy 40 százalékát vásárolták befektetési céllal - mondta a lapnak Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója.

Amikor esni kezdtek a betéti kamatok, 2011 környékén kezdtek megjelenni a befektetők - mondta a Metrodom csoport értékesítési vezetője, Kricsfalussy Tamás. Az ingatlanbefektetés hozama egyre vonzóbbá vált, másrészt az Airbnb és a kevés épülő lakás miatt beszűkült kínálati piac növelte a potenciális bérlők számát.

A belvárosban több új társasházi projekt kifejezetten a buy-to-let, azaz a bérbeadási céllal vásárlókat célozza - erősítette meg Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum Holding elemzési vezetője. E konstrukcióban a befektető a megvásárolt lakást egyből átadja egy profi üzemeltetőnek, aki gondoskodik a bérbeadásról.

HOZZÁSZÓLÁSOK