Hitelre van szüksége? Ezt jó, ha tudja

Június 30-tól már nem csak a piaci összehasonlító adatok alapján, hozamszámítással, illetve költségalapú értékeléssel, hanem statisztikai módszerrel is meghatározható a lakóingatlanok hitelbiztosítéki értéke - tette közzé a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Közlönyben. A hitelbiztosítéki érték azért fontos, mert a bankok ehhez mérik az adható hitel nagyságát.
Németh Géza, 2016. június 30. csütörtök, 17:11
Fotó: Napi.hu

A hitelbiztosítéki érték egy lakás forgalmi értékénél, az áránál mindig kisebb összeg, mivel a bank azt mérlegeli, hogy ha nem fizet az adós, akkor rövid időn - általában három hónapon - belül mennyiért tudja eladni az ingatlant. A hitelbiztosítéki érték a vételár 70-90 százaléka közé esik általában, és nagyon függ attól, hogy a hasonló lakásokat mennyire keresik az adott településen.

A hitel arányát a bank nem a vételárhoz, hanem ehhez a kisebb értékhez méri.

Tovább érvényes az értékbecslés

Az értékbecslő által meghatározott hitelbiztosítéki érték - amennyiben az a piaci összehasonlító adatok alapján, hozamszámítással, illetve költségalapú értékeléssel készült - három hónapig használható fel. Június 30-tól az előbbi három mellé bejön még a statisztikai módszer, amelyet viszont ezen időszakon túl is elfogadhat a bank, amennyiben városban, a főváros agglomerációjában vagy pedig a balatoni kiemelt üdülőkörzetében van a lakóingatlan, továbbá az adott településen a megelőző egy évben legalább öt lakóingatlant értékesítettek, mivel ezek statisztikai adata - az adásvétel ára - az alapja az ilyen értékelésnek.

A bank legalább két módszerrel készíttet javaslatot a hitelbiztosítéki értékre. Ezek elemzése alapján, az  óvatosság elvét követve határozza meg a bank a végső hitelbiztosítéki értéket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK