A nyílt tender eredményét dunakeszi székhelyű Ingatlan Gyám 2019 Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

A feladat meghatározása így szól: a Hotel Lovasberény komplex megújításával kapcsolatos kivitelezési feladatok elvégzése, így a 70 ágyas szálloda területén vadászati központ létrehozása, különös tekintettel a lőfegyverek mozgatásával és tárolásával kapcsolatos feltételek maradéktalan teljesülésére.

A nyertes feladata még a fedett, medencét, pezsgőfürdőt, szaunát, szoláriumot, edzőtermet és öltözőket magába foglaló wellness központ kivitelezése, apartmanok, sportpályák és játszótér kialakítása, és fel kell újítani a helikopter leszállópályát is. További feladat a geotermikus energiaellátó rendszer kiépítése 24+12 darab talajszondával, a teljes szállodai bútorzat biztosítása, és a főépület felújítása is.

A nyertessel február 10-én kötött szerződést az ajánlatkérő.

A Céginfo adatai szerint a nyertes Gesztely Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt, 1998-ban alakult, a jegyzett tőkéje pedig mindössze 122,7 millió forint. A vállakozás tulajdonosa Gesztelyi Nagy Tibor Zoltán. 
A 2020-as évet 2 milliárd 470 millió forint nettó árbevétel mellett 227 millió forint adózás előtti veszteséggel zárta. Egy évvel korábban még 340 millió nyereséget mutatott a mérleg.

Szintén a Céginfo.hu adatai szerint az ajánlatkérő Ingatlan Gyám 2019 Zrt. 2019-ben alakult. A jegyzett tőkéje 5 millió forint, a tulajdonosa Lajtár József István. A 2020-as évet bevétel nélkül, 608 millió forint adózás előtti veszteséggel zárta.

Volt már egy kör támogatás

A 24.hu tavaly januárban írt arról, hogy csaknem 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Pintér Sándor belügyminiszter korábbi cége tulajdonába került egykori lovasberényi kormányüdülő fejlesztésére. A Pintér egykori beosztottja, Tasnádi László volt rendészeti államtitkár által vezetett Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. 2018-ban egy másik társaság megszerzésével jutott hozzá az állam által bruttó 223 millió forintért értékesített Hotel Lovasberényhez.

Az eladási ár csaknem hatszorosát kitevő állami támogatást ugyanakkor nem a tulajdonos nyerte el a turisztikai ügynökségtől, hanem egy közelmúltban alapított, szinte vagyon nélküli vállalkozás. Az 1 285 779 714 forint közpénz kedvezményezettje az Ingatlan Gyám 2019 Zrt., amelynek vezérigazgatója és tulajdonosa szintén Pintér Sándor beosztottja volt.

Pintér régi kádere

A most nyertes ajánlatot tevő cég tulajdonosa, Lajtár József István a nyilvánosan elérhető életrajza szerint 1995-től, így az első Orbán-kormány idején is a BM közgazdasági helyettes államtitkára volt. 2002-ben szolgálati nyugállományba vonult, majd 2010-ig állami és civil cégek alkalmazásában állt.

A kormányváltás után, 2010 nyarán Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány-helyettessé nevezte ki, az ORFK gazdasági főigazgatója lett. 2014. szeptember 1-jétől a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának második embere volt, gazdasági és informatikai parancsnokhelyettesként. Innen ment nyugdíjba, aminek alkalmából több évtizedes kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül a belügyminiszter a „Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát” adományozta neki.