Októberben csaknem 4 ponttal emelkedett a GKI építőipari bizalmi indexének értéke, amely a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások egybevetésével egyetlen számba foglalja az ágazat rövid távú kilátásait. A szeptemberi jelentős romlást tehát pozitív korrekció követte.

Az októberi felmérés szerint érezhetően javult az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. E mutató értéke lényegében visszatért a július-augusztusi szintre. Szeptemberhez képest a nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok is javulást jeleznek. Októberben a cégek 34 százaléka számolt be növekvő, 3 százaléka csökkenő termelésről. Ugyanez a két arány szeptemberben 32 és 7 százalék volt. A magasépítés esetében érdemi javulás, a mélyépítés esetében romlás következett be.

Építőipari bizalmi index/szezonálisan kiigazított adatok/GKI

Némileg kedvezőbbé vált a rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest, októberben a válaszadó vállalkozások 47 százaléka számolt be magas, s 5 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány szeptemberben 46 és 5 százalék volt. A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2018 októberében 8,4 hónap. A felmérés történetében ez a legmagasabb érték.

Érezhetően javultak a foglalkoztatási várakozások is az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok nagyon enyhe negatív változást tükröznek. A következő három hónapban a létszám bővítésére készül a válaszadó cégek 18 százaléka, míg 5 százalékuk csökkentést jósolt. Szeptemberben ugyanez a két arány rendre 20 és 5 százalék volt.

A termelés bővítését korlátozó tényezők között elsöprő többségben a munkaerőhiányt említették elsőként, a kapacitáshiány és a vevők fizetési késedelmei a 2. és a 3. leggyakoribb említett ok.

Az áremelési törekvések intenzitása októberben némileg emelkedett az előző hónaphoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nem kiigazított adatok csak enyhe elmozdulást jeleznek: az áremelést tervezők aránya az szeptemberi 33 százalékról októberre 36 százalékra nőtt, míg az árcsökkenésre számítóké nem változott (maradt 1 százalék).

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése a válaszadó építőipari cégek körében októberben javult,a derű- és borúlátók aránya októberben 16 és 12 százalék, szeptemberben pedig 16 és 11 százalék volt.

Fotó: Shutterstock