Jó esélyt teremt az újraéledésre az évek óta halódó Tisza-tavi ingatlanpiacnak a közelmúltban bejelentett 6,7 milliárdos fejlesztési program, bár a lapunk által megkérdezett térségbeli szakemberek még bizonytalanok abban a kérdésben, hogy a ez hány nagyberuházót vonz a környékre. Önmagában már az is jelentős előbbre lépés lehet, hogy az ár- és belvízveszély megszűnik a térségben. Ez a helyi ingatlanközvetítők szerint nagyon sok vásárlót elriasztott, az ártéri telkek, rendszeresen belvízzel sújtott házak szinte eladhatatlanok voltak. Mindemellett a fejlesztés révén rendbe tett és kiszámítható vízjárású partszakaszokon új strandok, kikötők, nívós szállodák, horgásztanyák és csónakházak is épülhetnek. Az utóbbiak iránt egyébként a válság dacára is nőtt az érdeklődés. Számos szegedi, debreceni, szolnoki, egri vagy épp miskolci család azért nem költött többet a Tisza-tó partján lévő ingatlanára, mert bizonytalan volt, mikor és mekkora víz jön. Nem véletlenül piacképesebbek az átlagosnál azok az elmúlt években épült vagy teljesen felújított nyaralók, amelyek közvetlenül a vízparton, illetve az ártérben vannak, ám vasbeton lábakon állnak. Egy-egy szép fekvésű, korszerű házra 12−15 millió forintért is lehet vevőt, még külföldit is találni, ám nincs túl sok belőlük.

Az árak amúgy mélypontra süllyedtek, idén tovább nőtt a kínálat és a nyáron sem sikerült túl sok ingatlant eladni. Mosolygó Lászlóné, az egri székhelyű Erzsébet-M 2000 Ingatlanközvetítő és Befektetési Tanácsadó Kft. tulajdonos ügyvezetője szerint a program úgy kell a térségnek, mint egy falat kenyér, hiszen az utóbbi időben nem sok minden történt. Jó néhány, korábban elkezdett beruházás megrekedt, illetve el sem kezdődött. Egy ideje már azok is kezdtek megválni a tó környéki ingatlanjaiktól, akik erre nem kényszerültek rá, hiszen nem fejlődött az infrastruktúra, forgalom híján bezártak a boltok és a vendéglők. Az árak több településen az 1990-es évek szintjére süllyedtek. Poroszlón, a ökoturizmus helyi centrumában már 10 millió forint alatt kínálnak kiváló állapotú házat, Sarudon pedig 4 millió körül üdülőt lehet venni.

Az ügyvezető hozzátette, különösen az elmúlt egy évben már a kereskedelmi ingatlanok piacán is drasztikus volt a visszaesés. Immár számos, egykor virágzó üzletet jelképes áron sem lehet bérbe adni, az értékesítésről nem is beszélve. Olyan vendéglőkre került ki az eladó tábla, amelyekben a közelmúltban, különösen hétvégenként, még asztalt sem volt könnyű foglalni. A térségben sok olyan terület is van, amely különböző nagyobb beruházások, főként szállodák építésére alkalmas. Tegyük hozzá, többek között az abádszalóki, a poroszlói és a sarudi helyhatóság a program megvalósításával egy időben akár a rendezési terv módosításával is növeli a fejleszthető területek nagyságát.