Őrületes módon drágultak az albérletek, ez már az arra rászorulók mindennapjait veszélyezteti, ugyanakkor lakhatásukat nem tudják másképp megoldani - mondta Csárdi Antal, a párt fővárosi közgyűlési képviselője. Az LMP szerint a megoldás az lenne, ha növelnék a bérlakások számát, hiszen ma azért drágák a bérlakások, mert a szükséges mennyiséghez képest kevés a bérbe vehető ingatlan. Azonban ha jelentősen nőne a bérlakásállomány, a piac "rendezné az árkérdést".

Az LMP ezért egy bérlakás-építési alap létrehozását javasolja, az önkormányzatok ennél az alapnál pályázhatnának bérlakásépítésre, és a következő öt-tíz évben 50-100 ezer lakás épülhetne, vagy újulhatna meg. Csárdi szerint más módon nem "normalizálódhatnak" az albérleti lakások árai.

A párt kifehérítené továbbá a bérlakáspiacot, így az albérleti (bérlakási) jogviszonyt is rendezné egy önálló bérlakástörvénnyel. Ez a jogszabály a jogokat és kötelezettségeket "tenné tisztává" a lakást bérlőknél, illetve a tulajdonos és a főbérlő viszonyában. A törvényt egy éven belül szeretné benyújtani az LMP - mondta a politikus.