A kereskedelmi ingatlanbefektetések emelkedő trendje Európában már az év első felében is látható volt, és ez folytatódott 2013 harmadik negyedében, amikor a befektetések értéke elérte a 35,7 milliárd eurót. Ez 21 százalékos bővülés év per év alapon, s egyúttal az európai befektetési piac legmagasabb negyedéves teljesítménye 2008 első negyedéve óta (nem számítva a szokásos év végi felfutások miatt mindig magas negyedik negyedéveket). A legjelentősebb piacok, mint az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország továbbra is dominánsak, a brit befektetések ráadásul elérték a válság előtti, 2007-es szintet.

A javuló gazdasági körülmények és az erősödő befektetői érdeklődés egyértelműen felpörgette a tranzakciókat Európa feltörekvő piacain, Spanyolországban és Írországban. Az elmúlt 18 hónapban főleg Írországban aktivizálódott jelentősen a befektetési piac, Spanyolországban pedig a 2013. harmadik negyedévben megkötött szerződések értéke (1,3 milliárd euró) kétszerese az egy évvel ezelőtti szintnek.

Az idén az ír kereskedelmi ingatlanpiacon történt tranzakciók szintje sokakat meglepett, hiszen a forgalom a tavalyi háromszorosa volt. 2014-re az ideihez hasonló forgalomra számítunk, ahogyan a bankok, hitelezők és az állami vagyonkezelő, a NAMA további ingatlanokat dob a piacra -  hívja fel a figyelmet Marie Hunt, a CBRE írországi kutatásért felelős igazgatója.