Így zöldül a budapesti irodapiac

Budapesten a zöld minősítéssel rendelkező irodaállomány - beleszámítva új épületekre elnyert és a már üzemelő épületre kiadott minősítéseket - 2013 elejére elérte a 262 ezer négyzetmétert, ami a teljes modern irodaállomány 8,2 százaléka.
NAPI, 2013. március 11. hétfő, 08:51
Fotó: Napi.hu

Idén és a következő évben minden jelentősebb irodaházfejlesztés LEED vagy BREEAM tanúsítást fog szerezni - mondja Szircsák Norbert, a Colliers International, értékbecslési és zöld épület minősítő csapatának vezető tanácsadója. A Váci Greens, Váci Corner Offices, Vision Towers valamint a Corvin Corner BREEAM minősítésre, a Nordic Light Offices LEED minősítésre pályázik, míg az Eiffel Palace lehet az első kettős minősítéssel rendelkező irodaház Magyarországon.  Legkevesebb még 170 ezer négyzetméternyi zöld irodaterület bővüléssel számolhatunk 2014 végéig. Ezzel a teljes modern irodaállomány 12 százaléka kizöldül.

Michael Smithing, a Colliers International kelet-európai zöld épület minősítő csapatának igazgatója szerint ahogy a zöld épületek száma növekszik és a minősítő rendszerek fejlődnek, úgy a piac elkezd majd különbséget tenni a különböző minősítő rendszerek között csak úgy,
mint az azokon belül elért fokozatok között.

A tulajdonosoknak és fejlesztőknek meg kell tanulniuk "eladniuk" a saját épületük zöld tulajdonságait. Az energia megtakarítás valóban fontos tényező, de összességében ez csak kis részét jelenti az üzemeltetési költségnek. Az egészséges és ergonomikus munkakörnyezet, a
természetes fény megléte, a modern világítástechnika és megfelelő mennyiségű friss levegő bejuttatása mind pozitívan hatnak a dolgozók termelékenységére, a betegség miatti hiányzások csökkentésére, ezáltal nagyobb profitot generálva az ezt biztosító cégnek - hívja fel a figyelmet Michael Smithing.

HOZZÁSZÓLÁSOK