Indulhatnak a plázaépítések Budapesten?

Mintegy 39 millió négyzetméternyi bevásárlóközpont épül világszerte a nagyvárosokban, ennek több mint fele Kínában. Budapesten is beindulhatnak a fejlesztések - derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából.
Napi.hu, 2014. április 10. csütörtök, 16:02
Fotó: Stockfresh

A jelenleg építés alatt álló bevásárlóközpontok mintegy fele Kínában található, Sanghajban 3,3 millió négyzetméternyi pláza épül, ami több mint 86 európai város "teljesítménye" (Oroszországot és Törökországot nem számolva.) A világranglistán második Csengdu (3,2 millió négyzetméter), majd Sencsen (2,7 millió négyzetméter) és Tiendzsin (2,5 millió négyzetméter) következik. Az első tíz helyezett között van még Isztambul, Vuhan, Moszkva, Peking, Nanking és Kanton.

Délkelet-Ázsiában a 3,3 millió négyzetméternyi fejlesztés 40 százaléka a maláj fővárosban, Kuala Lumpurban koncentrálódik, ami így a 12. legaktívabb város a világon. Vietnámban Ho Si Minh-városban és Hanoiban is erős a kiskereskedők kereslete, amit az alacsony bérleti díjak és a fejlesztések közelében élő alacsony és közepes jövedelmű lakosok vásárlási hajlandósága is tápláll. Az élénk bérlői érdeklődés Új-Delhiben is erős fejlesztési lendületet diktál: az indiai fővárosban 500 ezer négyzetméternyi pláza épül.

A Közel-Keleten Abu Dhabi továbbra is az élen áll: tavaly 3, összesen 168 ezer négyzetméter bevásárlóközpontot adtak át, idén pedig nyolc építése zajlik 778 ezer négyzetméteren.

Európában az orosz és a török városok dominálnak

Isztambulban 27 pláza épül (1,9 millió négyzetméter), Moszkvában pedig 1,5 millió négyzetméternyi bevásárlóközpontot adnak át a következő három évben, mindemellett a vidéki orosz városokban történelmi csúcson állnak a fejlesztések: csak Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Szamarában és Novoszibirszkben 2,6 millió négyzetméteren építkeznek.

A globális fejlesztési aktivitás a tavalyihoz hasonló, már ami a helyszíneket illeti - idén is Ázsia, azon belül is Kína diktál. A fejlesztési boom nem kizárólag a régió gazdasági növekedésének köszönhető, hanem a nemzetközi kiskereskedők keresletének, akik közül sokan nem tartják az igényeknek megfelelőnek a jelenlegi kiskereskedelmi területeket - írja a CBRE.

Európában 2013-ben 35 új pláza nyitott meg, közülük 26 Kelet-Európában, 4 Közép-Európában és 5 Nyugat-Európában. Habár az új fejlesztések továbbra is alacsony szinten maradnak Nyugat-Európában, számos nagy bevásárlóközpont bővítésre készül az erős bérlői kereslet nyomására Európa-szerte.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.10 19:11

...szerintem nem kell több kisvállalkozót tönkre tenni !!!...így is lepusztult a Nagykörút ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html