Betett az áfaemelés a készházak piacának

Többéves növekedési pályáról térített le az idei áfaemelés a könnyűszerkezetes lakóépületek piacát, ötödével esett vissza a kereslet.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 2. szerda, 07:42
Fotó: Napi.hu

A készházpiacon jellemzően a 30-40 millió forintos kategória vezet, ahol az idén az áfaemelés, valamint az anyagárak és a bérköltségek növekedése miatt 6-8 millió forinttal drágult a beruházás - mondta a Világgazdaságnak Kárpáti József, az ÉVOSZ - Magyar Környezettudatos és Szerelt Technológiás Vállalatok Szövetségének (Makész) elnöke.

A drágulás nyomán alapvetően módosult a vásárlók által kért kivitelezési fokozat is: tavaly még a kereslet 90 százalékát a kulcsrakészre kivitelezett épületek adták, idén viszont már csak minden harmadik-negyedik vevő igényli a csaknem teljesen kész állapotú házat, a többség saját erőből, rokonokkal, ismerősökkel vagy számla - és így garancia - nélkül dolgozó kivitelezőkkel építi tovább az otthonát - idézi a lap cikkét az MTI.

A szövetség tagjai a piac egészére jellemző visszaesés dupláját, több mint 40 százalékos forgalomcsökkenést jeleztek, miután 2018-ban 322, tavaly 379, idén viszont mindössze 225 épületet adtak át. A csökkenés szinte kizárólag az alsó-közép árkategóriában látszik, a prémiumszegmensben egyáltalán nem. Az utóbbi hetekben azonban már éledezni kezdett a piac, és a korábbinál többen kezdtek bővítésben gondolkozni, amire a CSOK is lehetőséget kínál.

HOZZÁSZÓLÁSOK